A murit Sonia Iovan! A fost prima medaliată olimpică la gimnastică a României
Lumea sportului este în doliu după ce Sonia Iovan, prima medaliată olimpică la gimnastică a României, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani.
Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). Fosta mare gimnastă era stabilită de mai mulți ani în Franța.
A murit Sonia Iovan! A fost prima medaliată olimpică la gimnastică a României
Sonia Iovan urma să împlinească 88 de ani la finele acestei luni, pe 29 septembrie.
Fosta sportivă a început să practice gimnastica la Cluj și a continuat la Clubul Știința din București, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, obținând rezultate istorice pentru România.
În 1956, la Melbourne, a câștigat (alături de Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici), prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești, clasându-se pe locul trei.
Performanța a fost repetată în 1960 la Roma, când echipa noastră a obținut din nou bronzul.
La Jocurile Olimpice din 1964, de la Tokyo, s-a clasat pe locul 6 cu echipa și pe locul 14 la individual compus.
Prima medalie mondială pe echipe din istoria gimnasticii românești
„La ediția din 1958 a CM, la Moscova, a făcut parte din echipa care a cucerit bronzul, prima medalie mondială obtinută pe echipe din istoria gimnasticii românești” arată COSR.
Sursa citată mai notează că: „A participat și la trei ediții ale Campionatelor Europene, cunoscute inițial sub forma de Cupa Europei. În 1957, la București, a obținut argintul la bârnă și două medalii de bronz la individual compus și sărituri. În 1959, la Cracovia, a câștigat argintul la sol și bronzul la individual compus, iar în 1961, la Leipzig, s-a clasat pe locul 8 la individual compus”.
„Sinceră să fiu, nu mă așteptam să fac o performanță foarte mare, pentru că, în 1956, abia am intrat în echipa națională. A fost ceva extraordinar că am ajuns în primele 3 la Campionatele Europene – pentru mine a fost ceva de vis. (…) Atunci nu am realizat valoarea rezultatului pe care l-am obținut la acea primă ediție a Campionatelor Europene. Valoarea acelor rezultate am înțeles-o abia după 40 de ani”, spunea în 2017 Sonia Iovan pentru clujeurogym2017.ro.
După retragerea din competiții, între 1966 și 1967, a fost antrenor federal, iar după absolvirea Institutului de Cultură Fizică, a avut o carieră academică de succes, ajungând profesor universitar și șefa catedrei de educație fizică și sport la Academia de Științe Economice. În 1997, a fost invitată să lucreze la Institutul de Educație Fizică din Liban. S-a stins din viață în Franța, unde locuia de mulți ani.
Foto: Facebook.com/olympicromania