Afacerea de succes a unui fost jucător de la Sevilla. Internaționalul francez a devenit antreprenor: la restaurantul său clienții pot mânca pește afumat cu sos de cocos
Cu o carieră impresionantă, plină de reușite, dar și un palmares remarcabil, Julien Escude (38 de ani) s-a retras de la Besiktas în 2014.
Lipsit în mare parte de accidentări, fostul fundaș francez a strâns un total de 492 de meciuri oficiale, reușind să câștige trofee importante, fiind un jucător de bază in apararea Sevillei în perioada 2006-2012.Acesta a jucat 233 de meciuri pentru gruparea andaluză, reușind să marcheze de 8 ori si să ofere 5 assist-uri. Nici noi nu suntem străini de internaționalul francez, acesta fiind titular în dubla din 16-zecimile Cupei Uefa împoriva Stelei din 2007. Atunci, Sevilla a trecut de Steaua cu 3-0 la general. În același an, Escude a ridicat trofeul deasupra capului, după un duel 100% spaniol câștigat la penalty-uri (3-1) împotriva lui Espanyol (2-2 la general).
Înainte de Sevilla, acesta a jucat în Olanda timp de 3 ani pentru Ajax Amsterdam, cucerind cu aceștia un titlu și o supercupă. În total, a cucerit 8 trofee, cele mai importante fiind cele două Cupe Uefa din sezoanele 06/07 și 09/10. Pe langa acestea, a mai cucerit cu Sevilla o Supercupă a Spaniei, două Cupe ale Regelui și o Supercupă a Europei.
Pentru naționala Franței a debutat cu o victorie pe 11 cctombrie 2006 împotriva Insulelor Feroe (5-0), având un total de 13 selecții. Mai multe meciuri a avut la naționala U21 a francezilor, pentru care a reușit să și marcheze un gol.
Escude și soția sa, Carolina Ruiz (provenită dintr-o familie de hotelieri) și-au deschis acum doi ani restaurantul SQD Meat Point, un local în care poți găsi delicatese alcătuite doar din carne.
În primăvara anului 2017, cei doi au deschis un nou restaurant, BB Bistro, situat doar la câteva minute de primul local.”Bucătariile lumii” este formatul propus de Escude pentru BB Bistro, unde se găsesc delicatăți din culturiile indiene, cele din Turcia, ori chiar Caraibe.
Cel mai nou restaurant al fostului fotbalist francez cuprinde bunătăți făcute de bucătarul său panamez, D”Angelo Bishop, precum pește afumat cu sos de cocos, Salată rusă, Calamari a la romana sau „Chiftelele bunicii”. Bucătarul are un CV impresionant, fiind în trecut la Noma (Copenhaga), La terraza del Cazino (Madrid) și Hard Rock Cafe (Panama). Vinurile sunt si ele de bună calitate, selecție făcută din La Tinotereria, unde o sticlă costă in jur de 20-25 de euro. Cu prețuri accesibile, BB Bistro vine cu 16 rețete delicioase, printre care regăsim și rață îmbibată în cafea ori platouri medii sau complete, cu prețuri între 11-14 euro.
Ines Benavides este arhitectul restaurantului, care a impus o temă a secolului 19 de pe străzile Spaniei.
Primul său restaurant, SQD, unde bucătar șef este Xune Andrade, se bucură de un real succes, fiind cunoscut, pe lângă oferta sa bogată în mâncăruri din carne, ca un restaurant „hispano-francez”
Julien Escude s-a retras de la Besiktas în 2014. Timp de 6 ani a jucat pentru Sevilla (2006-2012) unde a cucerit de două ori Cupa Uefa si Cupa Spaniei, o dată Supercupa Europei și o dată Supercupa Spaniei. Fostul fundaș are 13 selecții in naționala Franței.
Articol scris de Alexandru MONE