AS Roma de Botoșani!

Când auzi de AS Roma, gândul te duce la celebra echipă din Italia, care îi are în componență pe Totti, Panucci sau Pizzaro. În schimb, foarte puțini știu că mai există o echipă AS Roma în campionatul județean din Botoșani, într-o comună ce are același nume precum cel al capitalei Italiei și care este decisă ca la finele acestui sezon să promoveze în Liga a III-a.

În urmă cu 30 de ani, actualul patron, Gică Tăbultoc, era jucător la echipa Romei. „Pe atunci se numea Zorile Roma și am jucat acolo până în 1988, când s-a desființat echipa. Imediat după Revoluție, am preluat eu gruparea și am fost și jucător, și sponsor până prin 1996, când lipsa banilor m-a obligat să renunț la ea. Anul trecut a venit domnul Cucu de la ASA la primarul comunei pentru a prelua formația. Primarul m-a căutat pe mine, i-am zis că e foarte greu, dar el mi-a promis că mă va ajuta, și atunci am decis să intru din nou în fotbal“, povestește patronul echipei AS Roma despre începuturile sale în sportul rege.

Deși bugetul într-un an cât este egal cu cât câștigă Totti în două-trei zile, AS Roma din Botoșani este cea mai bogată echipă din campionatul județean. Pretențiile sunt pe măsură, obiectivul pentru acest sezon fiind câștigarea campionatului și participarea la barajul pentru promovarea în Liga a III-a. „Îmi doresc să scap de liga județeană, la Divizia C este altceva. Sunt terenuri mai bune, arbitrajele sunt mai corecte, nu sunt bătăi, iar ca bani nu va trebui să investim cu mult mai mult“, a mai spus Tăbultoc.

Patru miliarde investiții în baza sportivă

Oficialii clubului din Roma își propun ca stadionul lor să aibă o altă față până la finalul campionatului. „Încercăm să modernizăm terenul la Roma și în retur vom juca în Botoșani pe stadionul Unirea Tricolor. Vrem să refacem total stadionul de la Roma, schimbăm gazonul, facem tribună, vestiare. Investiția va fi de vreo patru miliarde de lei vechi, din care Primăria pune jumătate, iar firma mea jumătate. Nocturna este pusă, dar așteptăm să finalizăm stadionul, după care o vom folosi“, declară patronul botoșănenilor.

Jucătorii „romani“ sunt motivați de salarii și prime mari: „Avem fotbaliști de la Iași care nu pot sta în Botoșani numai cu prima de joc. Sunt angajați la mine, la fimă, iau un salariu, iau și primele de joc și sunt foarte motivați. Le-am asigurat un apartament. Cât de cât, am încercat să le ofer condiții tuturor jucătorilor. Sunt multe echipe de Divizia C care nu oferă astfel de condiții“.

Autocar, site de prezentare și imn

Ca orice echipă ce se respectă, AS Roma din Botoșani stă foarte bine la capitolul imagine și nu vrea să fie cu nimic mai prejos decât celebra formație italiană. Prima dată s-a făcut un site oficial al clubului. Apoi, patronul „romanilor“ a decis să cumpere un autocar pe care a inscripționat numele echipei. Mai nou, AS Roma are și un imn și în viitorul apropiat va scoate la vânzare tricouri cu numele fiecărui jucător.

Alte echipe cu nume de rezonanță occidentală

AEK București, Altay Constanța, Auxerre Lugoj, Inter Pantelimon, Juventus Fălticeni, Proodeftiki Adjud (desființate), Arsenal Baia Mare (D Maramureș), Atletico Arad (club de juniori Arad), Deportivo La Coruia (D Maramureș), Colorado Șpring (campionatul judetean de seniori Alba, Liga V), Hercules Băile Herculane (D Reșița), Partizan Satu Mare (D Arad), Regiana Cefa (Liga V Bihor), Spartak Gottlob (Liga V Timiș)

"Cel mai mare vis al nostru este să mergem măcar în excursie și să-i vedem pe frații noștri mai mari din Italia" – Alin „Spalletti“ Cazaciuc, antrenor AS Roma

Publicat: 26 11. 2008, 08:33
Actualizat: 26 11. 2008, 08:41