Blatter și Platini ar putea fi suspendați de Comisia de Etică a FIFA
Camera de Investigații a Comisiei de Etică a forului fotbalistic internațional a recomandat suspendarea pentru o perioadă de 90 de zile a șefilor FIFA și UEFA, Joseph Blatter, respectiv Michel Platini, cercetați de justiția elvețiană pentru corupție, informează presa internațională.
Decizia în acest caz nu este definitivă. Camera de Inevstigații va propune președintelui comisiei, Hans-Joachim Eckert, suspendarea celor doi influenți conducători ai fotbalului mondial. Eckert va lua decizia finală joi dimineață, urmând a fi comunicată celor în cauză printr-o scrisoare oficială sau fax, potrivit procedurii.
Klaus Stoehlker, prieten și fost colaborator al lui Blatter, a confirmat pentru Reuters faptul că există o propunere privind suspendarea președintelui FIFA. „Nu este o decizie finală, este o recomandare din partea nivelului inferior al Comisiei de Etică spre cel superior”, a declarat Stoehlker.
În schimb, avocații lui Blatter au negat luarea unei astfel de decizii, precizând că șeful FIFA nu a fost audiat. „Președintele Blatter nu a fost informat de nicio acțiune luată de Comisia de Etică. Ne-am aștepta ca această comisie să dorescă să-l audieze pe președinte și pe consilierul său și să analizeze cu atenție probele, înainte de a propune o acțiune disciplinară”, au suținut, într-un comunicat, avocații Lorenz Erni și Richard Cullen.
Nici purtătorul de cuvânt al lui Eckert, nici cel al Camerei de Investigații nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.
În urmă cu două săptămâni, Ministerul de Justiție din Elveția a deschis o procedură penală împotriva președintelui FIFA, Joseph Blatter, acesta fiind acuzat de „gestiune frauduloasă” și „abuz de încredere.
Blatter este suspectat că a efectuat o „plată neloială” de două milioane de franci elvețieni în favoarea lui Michel Platini, președintele UEFA, care are deocamdată calitatea de martor în acest dosar. Această plată s-a făcut în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 și 2002.
FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupție, după ce justiția americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreședinți FIFA și șapte oficiali ai forului, pentru luare de mită și primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 și până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari.
În urma acestui scandal, elvețianul Joseph Blatter a anunțat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcția de președinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a câștigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la președinția FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prințul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.
Alegerile pentru șefia FIFA vor avea loc la 26 februarie 2016.