Unul dintre evenimentele de referire ale ediției din acest an a Astra Film Festival a avut loc, joi seara, în Muzeul Astra din Sibiu. Pe ecranul situat pe malul lacului din muzeu a fost proiectat filmul lui Alex Dima, ”Ca-n codru”, un documentar despre jaful din pădurile patriei, în fapt o anchetă a jurnalistului Pro TV marca ”România te iubesc” care prezintă rezultatele hoției și lăcomiei, arătând cine sunt vinovații defrișărilor masive din ultimii ani, dar și cum ridică din umeri cei implicați în aceste povești.
Invitații speciali ai acestei proiecții din cadrul secțiunii ”Barca de salvare AFF” a Astra Film Festival au fost campioanele olimpice ale României din proba de dublu vâsle feminin, Ancuța Bodnar și Simona Radiș, de la Jocurile Olimpice care au avut loc în această vară, în Japonia, precum și Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă, Mihăiță Șigănescu și Mugurel Semciuc, toți patru medaliați cu argint la Tokyo. Cozmiuc și Tudosă au urcat pe treapta a doua a podiumului de premiere în proba de dublu rame masculin, iar ceilalți doi au făcut parte din echipajul de patru rame masculin care s-a clasat, de asemenea, pe locul secund la Olimpiadă.
De data aceasta, sportivii din lotul național de canotaj nu au mai vâslit pentru o medalie olimpică și un loc pe podium, ci pentru a viziona documentarul lui Alex Dima, pe lacul din muzeul din Dumbrava Sibiului, alături de alți câteva zeci de spectatori, după lăsarea întunericului.
Pentru toți a fost o experiență unică, așa cum a recunoscut și una dintre medaliatele cu aur de la Tokyo, Ancuța Bodnar.
”Sunt mereu în căutare de nou, îmi plac foarte mult lucrurile noi și acest motiv îmi dă bucurie. Sunt curioasă să descopăr (n.r. lucruri noi). Este pentru prima dată când fac acest lucru. Nu mi-am imaginat (n.r. – că voi merge la un film în barcă). Este o experiență nouă pentru mine. Nici pe noapte (n.a. nu am mai vâslit). Doar o dată, dar nu era chiar noapte, era aproape dimineața, înainte să plecăm la Jocurile Olimpice de la Tpkyo. Are timp (n.r. un sportiv să mai vizioneze și filme), dar doar duminica după-amiaza, atât!”, a afirmat Ancuța Bodnar cu această ocazie.
Sportiva de 22 de ani, originară tocmai din Vatra Moldoviței, o comună din Suceava, județ greu afectat de tăierile masive de material lemnos, în ultima perioadă, a adăugat că a mai fost prezentă la Sibiu recent, fiind surprinsă de faptul că oamenii au recunoscut-o pe stradă: ”Vreau să le mulțumesc tuturor pentru aprecieri și pentru felicitări. Am mai fost în Sibiu și lumea m-a recunoscut, au vrut să facem poze, m-am simțit foarte emoționată și foarte bucuroasă de acest lucru”.
La eveniment a fost așteptată și Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, însă din câte se pare aceasta nu a mai ajuns la Sibiu din cauza unor probleme de ordin medical.
”Seara asta este una specială. Lunile trecute, campionii României la Tokyo vâsleau pentru medalii de argint și de aur, acum vâslesc pentru a ajunge în fața ecranelor Astra Film pentru a cunoaște realitățile și problemele care se prezintă pe ecranele Astra Film”, a spus Dumitru Budrala, directorul-fondator al Astra Film Festival de la Sibiu.
Dumitru Budrala a mai declarat că ediția din acesta an a Astra Film Festival este una specială, iar după încheierea festivalului, proiecțiile din cadrul acestuia vor putea fi vizionate și online. El a recunoscut că, pentru ediția 2021 a festivalului, proiecțiile au fost alese din peste 3.000 de filme, iar premiile se ridică la suma de 20.000 de euro.
”Este o ediție specială, diferită de cele precedente prin faptul că este în formatul clasic, în cinema-uri. Este în aer liber și, după terminarea proiecțiilor în aer liber, se vor proiecta online. Am primit peste 3.000 de filme, sunt 4 secțiuni competiționale – problemele climatice, granițele, cuplurile în ape tulburi și inseminarea artificială – iar premiile sunt în valoare de 20.000 de euro. Ne bucurăm că una dintre cele mai interesante teme, anul acesta, este cea dedicată schimbărilor climatice. În cadrul acestei tematici avem bucuria și onoarea să fim parteneri cu Recorderul și cu România Actualități. Am proiectat în trei seri filme din bărci. Este un proiect metaforă, în care avem posibilitatea să privim filme din bărci, în mișcarea valurilor, pe ecranul festivalului”, a mai spus Budrala.
Întrebat dacă filmul documentar are parte, în ultima perioadă, de o atenție tot mai mare în România, Budrala a adăugat: ”Avem interes tot mai mare, aș putea spune că foarte mulți tineri care vin la Astra Film, mai întâi ca cineaști, ca privitori de film, devin regizori, devin autori de film și vin înapoi cu filmele lor în competițiile de la Astra Film. Este o creștere miraculoasă, chiar și exemplele recente, despre documentarul care a fost nominalizat la Oscar (n.a. ”Colectiv”). Este un alt vânt al documentarului românesc”.
Foto: Radu Negru / Tribuna
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER