Ce a scris presa din Germania, după moartea lui Christoph Daum

SURSA FOTO: PROFIMEDIA
Vezi galeria foto - 6 poze

Toată presa din Germania a scris despre moartea lui Christoph Daum, fost selecționer al României în intervalul iulie 2016 – septembrie 2017, care și-a dat ultima suflare în cursul zilei de sâmbătă, 24 august 2024, la vârsta de 70 de ani.

Daum a fost amintit de jurnaliștii nemți atât pentru performanțele pe care le-a bifat în calitate de antrenor, cât și pentru escapadele pe care le-a avut în afara terenului de fotbal.

„Una dintre cele mai colorate personalități ale fotbalului neamț”. Presa din Germania, după moartea lui Christoph Daum

Christoph Daum a murit la vârsta de 70 de ani, sâmbătă, 24 august, în casa sa din Koln, fiind înconjurat doar de pace și de persoanele dragi lui, după cum a anunțat familia fostului selecționer al României.

Daum se lupta de aproximativ doi ani cu o boală necruțătoare, care a avansat într-un mod nefavorabil și care la începutul acestui an i-a anulat aproape toate speranțele antrenorului neamț.

Presa din Germania nu a putut trece cu vederea decesul lui Christoph Daum, având în vedere că acesta a obținut câteva trofee importante alături de VfB Stuttgart și la un moment dat chiar a fost la un pas de a prelua echipa națională.

Totuși, jurnaliștii nemți nu au amintit doar de performanțele sportive ale lui Daum, ci și de escapadele fostului antrenor, care a fost indicat ca fiind „una dintre cele mai colorate personalități ale fotbalului german”:

Fotbalul german este în doliu după pierderea lui Christoph Daum. Familia fostului antrenor din Bundesliga a anunțat că acesta a murit sâmbătă, la vârsta de 70 de ani, ca urmare a cancerului sever de care suferea. După o lungă luptă împotriva cancerului, Christoph Daum a murit „liniștit, înconjurat de familia sa”, a declarat familia lui, sâmbătă seară, agenției germane de presă DPA. Una dintre cele mai colorate personalități ale fotbalului german se lupta cu cancerul pulmonar din toamna anului 2022 – o luptă pe care Daum a pierdut-o acum. După ce boala sa a devenit cunoscută, Daum s-a retras inițial din ochii publicului, dar a revenit și și-a arătat spiritul de luptător, așa cum a mai făcut-o de atâtea ori. „Cancerul a ales corpul greșit” a fost mesajul său, prin care a dorit să-i încurajeze și pe alți oameni. Acest lucru era tipic pentru Daum, care era cunoscut ca un mare motivator”, se arată în publicația Kicker.

O descriere similară i-au făcut lui Christoph Daum și jurnaliștii de la Bild:

Timp de mulți ani a fost unul dintre cei mai colorați antrenori din fotbalul profesionist”, au scris cei de la Bild.

Câteva episoade regretabile în care a fost implicat Christoph Daum

Revenind la articolul din Kicker, ziariștii germani amintesc de câteva dintre cele mai mediatizate episoade în care a fost implicat Christoph Daum. Unul i-a avut în prim-plan pe fostul selecționer al României și pe Uli Hoeness, legenda lui Bayern Munchen. Cei doi au fost protagoniștii unei dispute violente, care potrivit Kicker a rămas în istoria Bundesliga. De asemenea, se pomenește și de celebrul scandal „Kokain-Affaire”, care a avut drept subiecte principale consumul de cocaină și închirierea unor dame de companie.

Despre aceste scandaluri au scris și jurnaliștii de la Bild, care au precizat, totuși, că Daum și Uli Hoeness s-au împăcat după ce primul menționat a fost diagnosticat cu o boală necruțătoare:

Daum a fost fie venerat, fie disprețuit. Aproape că nu a fost cale de mijloc în cazul lui. Dar gestionarea bolii i-a câștigat simpatie dincolo de granițele sportului. Chiar și fostul său inamic de lungă durată, Hoeness, s-a împăcat public cu Daum și a apărut în fața camerei alături de el, ca parte a unui documentar TV. Și indiferent cum ți-ai aminti de Daum – glumeț, provocator, bun motivator, Dumnezeu, aproape selecționer sau vicecampion de serviciu cu Leverkusen – nu a fost niciodată plictisitor. „Alții își cresc copiii să vorbească două limbi, eu îi cresc să își folosească ambele picioare”, a spus el odată. Sau: „Diferența dintre bine și grozav este de cele mai multe ori doar un deget de la picior”. Nu doar aceste propoziții vor lipsi fotbalului german pe viitor”, au încheiat jurnaliștii de la Bild.

Publicat: 25 08. 2024, 09:14
Actualizat: 25 08. 2024, 09:15