Cine este fotbalistul Generației de Aur, despre care englezii scriu că „a fost spion pentru serviciile secrete și un James Bond al fotbalului”
„Gheorghe Popescu a fost un erou al Cupei Mondiale din 1994 și a reușit un transfer în Premier League cu Tottenham, dar fanii s-ar putea lupta să-și amintească cum românul a fost James Bond al fotbalului”, așa începe un articol din Daily Star, publicat de cotidianul britanic în ediția din 12 octombrie.
Se face referire la Gică Popescu, 57 de ani, și la presupusele lui legături cu Securitatea, înainte de 1990. Iată ce mai scriu englezii: „Numele lui este Popescu, Gheorghe Popescu. Fanii lui Tottenham s-ar putea să nu-și amintească de fundașul lor român ca fiind răspunsul fotbalului la James Bond. Cu toate acestea, înainte de a ajunge pe aceste tărâmuri, apărătorul a fost angajat ca spion – însărcinat cu turnarea colegilor de echipă. În timp ce evolua la primul său club, Universitatea Craiova, Popescu, care a împlinit miercuri (9 octombrie) 57 de ani, a acționat ca informator al coechipierilor săi, despre care se temea că prezintă un risc de dezertare, deoarece aceștia jucau în mod regulat fotbal european la sfârșitul anilor 1980”, punctează englezii.
Englezii, despre Gică Popescu: „A fost spion pentru serviciile secrete”
Will Scofield și Dan Burham, autorii articolului despre Popescu, continuă: „Cutremurat, dar nu agitat, el a negat inițial că ar fi ajutat poliția secretă, care se afla sub regimul dictatorului Nicolae Ceaușescu – dar ulterior a recunoscut că a semnat un document prin care promitea să apere interesele naționale. Popescu nu prea avea de ales decât să coopereze. El era unul dintre cei 700.000 de informatori din națiunea est-europeană la acea vreme, ceea ce echivala cu 4% din populație. Odată ce comunismul a căzut în România în 1989, Popescu a putut să își întindă aripile, mergând la PSV Eindhoven, unde a petrecut patru ani. El a refuzat o mutare la Real Madrid în favoarea aventurării în Olanda, iar mai târziu s-a alăturat rivalilor lor de la Barcelona de la Tottenham într-o afacere de 3 milioane de lire sterline, în 1995”.
Britanicii amintesc și episodul condamării la închisoare, petrecut în 2014, după celebrul Dosar al Transferurilor.
„Fanii englezi și-l amintesc cel mai bine în timpul singurului său sezon la White Hart Lane. Cu toate acestea, în țara sa natală a devenit infam după retragere. În 2014, a revenit pe prima pagină a ziarelor, când el și alte șapte persoane au fost condamnați de o curte de apel din România pentru spălare de bani și evaziune fiscală, în legătură cu transferul de jucători de fotbal. Popescu a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani și o lună de închisoare, dar a fost eliberat după 18 luni în noiembrie 2015 pentru bună purtare Bărbatul în vârstă de 57 de ani s-a întors însă în fotbal și este președintele echipei de Liga 1 Farul Constanța, unde joacă fiul său, Nicolas” mai scrie Daily Star.
Povestea articolului nu este deloc nouă, ci a fost dezgropată de britanici, după 15 ani. În 2009 a izbucnit din senin un scandal, în care numele fostului international era dat ca fiind colaborator al Securității. Sub numele de Petrescu ar fi dat note informative, inclusiv despre câțiva coechipieri, între care Emil Săndoi și Vasile Mănăilă.
Gică Popescu a negat vehement acele informații. „Nu este vorba de nicio colaborare. Am înţeles că există şi nişte declaraţii care ar fi scrise de mine. Unele scrise cu carioca, altele la calculator, dar nu sunt ale mele. E ridicol! Dacă aceste note există, atunci cu siguranţă le-au făcut ei. Probabil au început să fabrice declaraţiile când au văzut că nu pot obţine nimic de la mine” a susţinut Gheorghe Popescu.