Cine este Horia Culcescu, bărbatul pe care Gigi Becali l-a împrumutat cu 2.000.000 de euro. E poreclit „Regele conservelor” şi a fost cel mai bogat fermier din România
Cunoscutul om de afaceri Horia Culcescu are o poveste tumultuoasă, presărată cu succese, dar și cu scandaluri.
Antreprenorul, în vârstă de 53 de ani, este finul controversatului patron de la FCSB, Gigi Becali.
Povestea lui Horia Culcescu, bărbatul pe care Gigi Becali l-a împrumutat cu 2.000.000 de euro
Poreclit „Regele conservelor”, Horia Culcescu este un cunoscut om de afaceri din domeniul agriculturii. În 2013, acesta avea o avere care se ridica la 180-200 de milioane de euro și se afla în fruntea clasamentului realizat de AgroIntel și revista Capital: Top 50 cei mai bogați fermieri.
Ba mai mult, potrivit economica.net, Culcescu a fost prezent în Topul 300 al milionarilor români.
Pentru a-și clădi imperiul de astăzi, cunoscutul antreprenor a fost ajutat de nașul său, nimeni altul decât Gigi Becali. Patronul celor de la FCSB l-a împrumutat, în trecut, cu 18 milioane de euro.
În prezent, Culcescu mai are să-i restituie două milioane de euro nașului său.
Firmele lui Horia Culcescu, anchetate într-un dosar de evaziune fiscală si spălare de bani
În 2017, firma de sere Leoser, Lider International Mogosoaia, producător de conserve de legume și fructe, și compania de vinuri Ostrovit, administrate de Vasile Geambazi si Horia Culcescu, nepotul si, respectiv, finul lui Gigi Becali, au fost anchetate într-un dosar instrumentat de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în care s-au făcut cercetări pentru evaziune fiscală si spălare de bani în domeniul agricol, al construcțiilor și comerțului.
„In fapt, in contabilitatea acestor societati ar fi fost inregistrate facturi emise de societati fantoma (care nu au functionat niciodata la sediul declarat, nu au avut angajati sau mijloace logistice necesare sustinerii unei activitati comerciale), precum si documente de plata a contravalorii acestor facturi, cea mai mare parte din sumele de bani achitate fiind retrase ulterior, in numerar, din conturile bancare ale firmelor fantoma”, comunica, la acel moment, Poliția Română.
Anchetatorii estimau, la acel moment, că firmele respective au adus bugetului de stat un prejudiciu de 25 de milioane de lei (peste cinci milioane de euro), prin neplata obligațiilor fiscale aferente activității comerciale desfășurate.