Un episod dramatic, în care comentatorul sportiv Cornel Pumnea a fost călcat în picioare în sediul Televiziunii Române (TVR), a fost povestit, pe scurt, de celebrul comediant Toni Grecu.
Fondatorul grupului umoristic Divertis a făcut dezvăluiri fără perdea despre prăpădul făcut de mineri în sediul televiziunii, în vara anului 1990.
Invitat în cadrul unei emisiuni televizate, comediantul Toni Grecu, liderul trupei Divertis și realizatorul mai multor producții TV, a rememorat ziua în care a izbucnit Mineriada din iunie 1990. Aceasta a fost a treia acțiune de acest gen a minerilor și a fost considerată ca fiind cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate.
Totul s-a întâmplat pe parcursul a trei zile, în intervalul 13 – 15 iunie, iar Toni Grecu era la acel moment angajat al Televiziunii Române. Fix când minerii au ajuns în București și erau gata să facă prăpăd, Toni Grecu termina de filmat scheci și nu era foarte concentrat pe ce se întâmplă în afara sediului televiziunii. Totuși, agitația de pe holuri l-a determinat să ia în serios avertismentele care veneau, astfel că a decis să părăsească televiziunea și să plece cât mai departe de potențiala zonă de conflict.
A fost o decizie inspirată, deoarece Toni Grecu își amintește că, peste aproximativ o oră, minerii au pătruns în sediul TVR. Dacă el a scăpat ca prin minune de furia minerilor, comentatorul sportiv Cornel Pumnea nu a avut același noroc. Acesta din urmă nu a părăsit locația în urma avertismentelor, iar minerii l-au bătut cu brutalitate:
„În televiziune, aici, ne-a prins mineriada, era 13-15 iunie. Filmam aici pe 13 iunie și nu înțelegeam de ce este o agitație pe holurile astea. Și a spus cineva: „Plecați repede că vin minerii în televiziune”. Și am plecat repede, e adevărat. Eu când am ieșit în stradă am văzut o coloană mare, uriașă de fum dinspre… Pe Magheru. Și m-am dus acolo să văd. Și ardea un autobuz al poliției, era incendiat și scotea un fum uriaș. Pe Magheru, minerii erau veniti.
Și seara m-am uitat la televizor… Ce am văzut, că nu îmi venea să cred cum am trecut pe lângă pericol. Au venit minerii în televiziune cred că la vreo oră, o oră și ceva după ce am plecat noi, după ce am terminat filmarea. Și au spart tot ce era de spart, tot! Deci era distrus tot, geamuri, tot.
Și era unul dintre comentatorii sportivi, cred că Pumnea (n.r. – Cornel Pumnea), era cu capul bandajat, îi spărseseră capul, omul era rupt de bătaie.
Și știu că acel moment a fost motivul pentru care Televiziunea Română are gardul înconjurător pe care îl vedem noi cu toții azi. Că nu era gardul ăsta, ăsta mare. Era un gard viu, așa, mic. Nu se făceau descinderi d-astea cu hoarde de…mă rog. Mi-a rămas în minte chestia asta, pentru că am trecut printr-o spaimă, printr-o frică”, a declarat Toni Grecu.
Referitor la schechiul pe care îl filma în timp ce minerii se pregăteau să atace sediul TVR, Toni Grecu și-a amintit:
„Și, culmea, ce am filmat atunci a fost o treabă care a avut succes și este și acum pe Youtube, cred. Făceam referire la Gelu Voican Voiculescu (n.r. – om politic român, care a deținut funcția de viceprim-ministru în Guvernul provizoriu Petre Roman), care apăruse la televizor cu un Kalașnikov în mână și vorbea despre nu știu ce.
Și am făcut o parodie după chestia asta și unul dintre colegii mei a scos Kalașnikovul și l-a pus pe masă. Era Kalașnikov adevărat, l-am luat de la un soldat care păzea pe aici pe holuri. Nu era o armă de jucărie de prin depozitele TVR-ului. Era Kalașnikov pe bune. Lucruri care s-au întâmplat atunci și numai atunci. Și dacă povestești acum, zic oamenii că nu se poate… E adevărat, filmarea e acolo, se poate vedea. Câte nu se puteau atunci, ce nu s-a putut atunci”, a adăugat Toni Grecu, în emisiunea Nocturne, moderată de Marina Constantinescu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER