Craiova Maxima a fost prima echipă care a refuzat să mai continue un meci! Mircea Lucescu şi Gică Hagi, implicaţi în episodul controversat. SPECIAL

Craiova Maxima a fost prima echipă care a refuzat să mai continue un meci! Mircea Lucescu şi Gică Hagi, implicaţi în episodul controversat. SPECIAL
Foto Sport Pictures
  • Publicat:
  • Actualizat:

UEFA a tranşat la „masa verde”, cu 3-0 pentru tricolori, meciul România – Kosovo, din Liga Naţiunilor, după ce oaspeţii au părăsit terenul de joc în prelungiri, la scorul 0-0, pe motiv că ar fi auzit „scandări rasiste”. Întrebat la finalul jocului cu Kosovo dacă a mai trăit aşa ceva, selecţionerul României, Mircea Lucescu, a amintit despre episodul din finala Cupei României din 1988, Steaua – Dinamo.

„Am mai trăit în 1989 aşa ceva (de fapt, a fost în 1988, n.r.), dar atunci partidul a luat decizia să piardă echipa care a fost pe teren. De atunci nu s-a mai întâmplat niciodată, e ieșit din comun”, a spus Lucescu, fiind întrebat dacă s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie.

Atunci, steliştilor li s-a anulat, pe motiv de ofsaid, un gol marcat de Balint în ultimul minut, la scorul 1-1, iar în semn de protest, roş-albaştrii au părăsit terenul, la ordinul primit din partea familiei Ceauşescu. Trofeul i s-a atribuit Stelei, dar ulterior, după Revoluţie, trofeul i-a fost retras, rămânând neacordat. Mircea Lucescu se afla pe banca lui Dinamo, iar antrenor la Steaua era Anghel Iordănescu.

În 1983, Universitatea Craiova s-a retras de pe teren la un meci cu Sportul, în Regie

Ce a uitat sau nu a vrut să menţioneze Mircea Lucescu a fost participarea sa la un moment asemănător, mai devreme, în 1983, la meciul dintre Sportul Studenţesc şi Universitatea Craiova, pe finalul căruia oaspeţii s-au retras de pe teren. Episodul s-a petrecut în toamna anului 1983, în Regie, iar Sportul, care conducea cu 2-1 în momentul în care Craiova a refuzat să continue meciul, a primit apoi victoria cu 3-0 la „masa verde”. La Sportul jucau, printre alţii: Gică Hagi, Mircea Sandu, Gino Iorgulescu sau Marcel Coraş. Cât despre oaspeţi, Craiova Maxima era în componenţa pe care o cunoştea toată ţara şi acea generaţie se afla la apogeu, imediat după acel parcurs antologic până în semifinalele Cupei UEFA.

După ce i-l „furase” pe Hagi în vară, cu ajutorul familiei Ceauşescu, Sportul a prejudiciat Craiova şi în meciul direct

Faţă de kosovari şi de stelişti, jucătorii Craiovei Maxima au avut motive pentru a părăsi terenul în 1983. Mai întâi, o bătaie generală s-a lăsat cu eliminare doar în tabăra Ştiinţei (Ungureanu), la scorul 1-1, cu un sfert de oră înainte de final, deşi câţiva jucători din tabăra gazdelor meritau aceeaşi pedeapsă. Apoi, arbitrul Mustăţea (fost jucător la Dinamo, echipa cu care Universitatea se lupta pentru titlu) le-a făcut cadou gazdelor un penalty, când Gică Hagi a căzut uşor în duelul cu Donose, iar Coraş a făcut 2-1. Era minutul 85, iar oltenii, care ani de zile au avut de suferit în duelurile cu rivalele Steaua şi Dinamo, se vedeau prejudiciaţi şi în confruntarea cu o altă echipă a Capitalei. Craiova mai fusese victima unui duel cu Sportul Studenţesc, chiar în vara acelui an, clubul din Regie „furându-l” Ştiinţei pe Gică Hagi. Acesta intrase la Facultatea de Ştiinţe Economice, la zi, la Universitatea din Craiova şi trebuia să se alăture echipei din Bănie, dar n-a mai apucat să joace în alb-albastrul Ştiinţei. Imediat, a fost transferat cu studiile la Bucureşti, unde a fost „delegat” la Sportul, la ordinul familiei Ceauşescu.

Aşadar, ceea ce s-a întâmplat pe finalul meciului din Regie a fost picătura care a umplut paharul pentru alb-albaştrii din Bănie. Au protestat vehement, n-au mai reluat jocul de la centru, au ieşit de pe teren şi au plecat direct la Craiova.

Scandalul s-a făcut resimţit şi în cupele europene, unde oltenii au fost eliminaţi peste câteva zile, pierzând la lovituri de departajare returul cu Hajduk Split, echipă care reprezenta atunci Iugoslavia. Deşi toată lumea aştepta cel puţin reeditarea parcursului din sezonul precedent, Ştiinţa s-a oprit mult mai devreme decât era preconizat, în competiţia în care fusese atât de aproape de finală.

Mircea Lucescu se ruga de jucătorii Craiovei să nu părăsească terenul de joc

La fel ca acum, Mircea Lucescu era selecţionerul României şi el a intervenit la meciul din Regie pentru ca oltenii să nu părăsească terenul de joc, ştiind ce repercusiuni vor exista (cinci internaţionali craioveni aveau să fie suspendaţi de FRF). Iar Lucescu era interesat să aibă la dispoziţie jucătorii Universităţii Craiova, care compuneau atunci nucleul echipei naţionale care era pe final de campanie de calificare la Euro 1984.

Ideea vehiculată în acea vreme este că meciul Sportul – Craiova ar fi trebuit să fie unul „strategic”, unul liniştit, dacă e cazul să se termine chiar la egalitate, mai ales că ambele echipe se aflau între partidele din Cupa UEFA, cu Hajduk Split (Craiova), respectiv cu Sturm Graz (Sportul). Totodată, Mircea Lucescu era interesat ca jucătorii săi să fie apţi pentru meciurile decisive de calificare la Euro 1984, ambele echipe având destui jucători la lot. Numai că în ultimul sfert de oră lucrurile au degenerat, iar craiovenii l-au suspectat tocmai pe Mircea Lucescu de complot împotriva lor, sau cel puţin că „nu i-a protejat”, mai ales că echipa de suflet a lui „Il Luce”, Dinamo, era principala rivală la titlu a Ştiinţei, iar maniera de arbitraj şi deciziile arbitrului Mustăţea le-au alimentat bănuielile.

De altfel, internaţionalii craioveni i-au „arătat pisica” lui Mircea Lucescu la proxima acţiune a naţionalei, amicalul cu Ţara Galilor din acea toamnă, pierdut cu 5-0 de tricolori, la Wrexham. Silviu Lung, şeful rebeliunii de la acel meci din Regie, a încasat 3 goluri de la galezi în prima jumătate de oră, iar la pauză a fost schimbat cu Ţeţe Moraru. Ştefănescu, Ungureanu, Ţicleanu, Irimescu şi Cămătaru au fost ceilalţi jucători de la Craiova utilizaţi în acel meci de verificare cu Ţara Galilor.

Meciul cu Sportul a avut şi „epilog”, în Bănie

Deşi craiovenii suspendaţi de FRF au avut posibilitatea de a-şi ispăşi pedeapsa după ce se va fi terminat campania de calificare la Euro 1984, aceştia au refuzat „favorul” Federaţiei şi au vrut să stea pe tuşă chiar în meciurile următoare.

După scandalul din Regie şi urmările sale, pentru Universitatea Craiova urma derby-ul din Bănie cu Steaua, iar steliştii au solicitat FRF, nici mai mult nici mai puţin decât câştigarea cu 3-0 la „masa verde”, fără ca meciul de la Craiova să se mai dispute! Aşadar, Steaua voia să câştige un meci, pentru că adversarii ieşiseră de pe teren într-un alt joc! Ca şi cum Lituania ar fi cerut să câştige în Liga Naţiunilor cu Kosovo, fiindcă jucătorii kosovari ieşiseră de pe teren în partida de la Bucureşti!

Informaţia aceasta a apărut în ziarul local „Înainte”, chiar în ziua meciului, iar Bănia a intrat în fierbere, aşa că la ora partidei, „Centralul” era gata să erupă. Cristian Ţopescu a fost chemat să liniştească publicul de la microfonul arenei, dar fanii, pentru care Universitatea Craiova era ceva sfânt în acele vremuri, mulţi dintre ei punând-o mai presus de familie sau religie, „erau gata să muşte din garduri”. Necăjiţi după eşecul cu scandal din Regie şi frustraţi după eliminarea prematură din cupele europene, pentru suporterii din Bănie era „bomboana de e colivă” un astfel de afront, mai ales că venea din partea marii rivale şi totodată echipa sistemului, Steaua Bucureşti.

Deşi Lăcătuş deschidea scorul pe „Central”, Ştiinţa a câştigat atunci cu 2-1, iar lucrurile s-au liniştit oarecum. De suferit a avut atunci a fost ziaristul care a publicat acel articol în ziarul „Înainte”, Mircea Canţăr, care a fost suspendat din funcţie, lucru cu implicaţii destul de grave în acele vremuri. Fiind vorba de echipa familiei Ceauşescu, nu mai conta că informaţia era corectă şi Steaua chiar ceruse la FRF să câştige meciul la „masa verde”.

Efectele acestor trei meciuri cu maximă tensiune, cu Sportul, Hajduk şi Steaua, s-au resimţit în runda următoare pentru Universitatea Craiova, care avea să piardă acasă cu Poli Iaşi, scor 1-2. La finalul acelui sezon, Ştiinţa avea să se claseze pe locul 3, după Dinamo şi Steaua.

 

 

Cosmin Staicu / Autor
Aventura în presa sportivă a început-o în 2002, imediat după absolvirea Facultăţii de Istorie, Filologie şi Geografie din cadrul Universităţii din Craiova. În detrimentul unei cariere de cadru didactic, a ales marea pasiune, sportul. Visul de copil, de a fi fotbalist al Universităţii ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
Radu Drăgușin a intrat în istoria Premier League! Borna atinsă
Radu Drăgușin a intrat în istoria Premier League! Borna atinsă
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
"Vă spun, nu pot să mă abţin". Titularul de la Rapid are ofertă de 3 milioane de euro din străinătate:…
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea nici pe stradă!
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea…
ȘOC! Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
ȘOC! Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
Detaliile ascunse din chitanţele Nordis prezentate de Marcel Ciolacu. În loc să stingă scandalul, a turnat gaz pe foc
Detaliile ascunse din chitanţele Nordis prezentate de Marcel Ciolacu. În loc să stingă scandalul, a turnat gaz pe foc
AMANTA care a pus pe jar familia regală a României! Prințul Carol avea de fapt...
AMANTA care a pus pe jar familia regală a României! Prințul Carol avea de fapt...
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă plângeți'
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă…
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
VIDEO Cristiano Ronaldo a încercat apa înghețată din Laponia. Imagini senzaționale cu celebrul fotbalist
VIDEO Cristiano Ronaldo a încercat apa înghețată din Laponia. Imagini senzaționale cu celebrul fotbalist
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Guardiola recunoaşte că Manchester City ar putea rata accesul în Liga Campionilor
Guardiola recunoaşte că Manchester City ar putea rata accesul în Liga Campionilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa, de Crăciun
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa,…
×