Cum a ajuns China să domine clasamentul medaliilor de aur la Jocurile Olimpice. Nu e întâmplare, ci știință și evoluție, cu explicații demografice și geografice: de la un ou produs pe săptămână pentru un om la înălțimi cu 5.7 cm mai mari, în medie, la femei!
Performanța Chinei la Jocurile Olimpice de la Paris este cea mai bună din 2008 încoace, dar rezultatele obținute de asiatici la Paris nu sunt deloc întâmplătoare.
Anul acesta, China a egalat SUA la numărul de medalii de aur, înregistrând cele mai multe medalii de aur câștigate vreodată la o ediție a Jocurilor Olimpice de vară desfășurată în afara țării.
China și-a menținut poziția dominantă în tenis de masă și scufundări, înregistrând în același timp performanțe notabile la înot și tenis, sporturi dominate în mod tradițional de țările occidentale.
China domină clasamentul medaliilor de aur la Jocurile Olimpice. Nu e întâmplare, ci știință și evoluție, cu explicații demografice și geografice
Performanța lui Zhanle Pan în proba masculină de 100 de metri liber, unde a stabilit un nou record mondial uluitor, a fost primită cu neîncredere de antrenorul de înot Brett Hawke, care a comentat că victoria record a înotătorului chinez nu a fost „omenește posibilă”. Asta în ciuda faptului că Zhanle Pan a fost testat antidoping de 21 de ori între lunile mai și iulie.
Secretul succesului olimpic al Chinei este o combinație de creștere economică, populație numeroasă și geografie. După cum a prezentat sociologul Wang Feng de la Universitatea din California, Irvine, în una din cărțile sale, creșterea economică spectaculoasă a Chinei a permis poporului chinez să devină mult mai bine hrănit.
La începutul anilor 1970, China reușea să producă mai puțin de un ou pentru o persoană în fiecare săptămână. Însă, între 1978 și 1983, consumul de ouă a crescut cu 50%, urmată de creșteri ulterioare continue. Pe măsură ce China a devenit mai bogată, copiii au devenit mult mai înalți, potrivit scmp.com.
Ce remarcă a făcut Wang Feng cu privire la copiii din China
Wang Feng remarcă faptul că, la vârsta de șapte ani, un băiat din China urbană era în medie cu 5,2 centimetri mai înalt în 2002 decât în 1992, iar o fată era cu 5,7 centimetri mai înaltă.
Unele părți ale coastei de est a Chinei au reputația de a fi leagănul medaliaților olimpici cu aur, și pe bună dreptate. Coasta de est a Chinei a fost mult timp cea mai bogată regiune a țării, oamenii de acolo fiind mai bine hrăniți și mai apți fizic decât cei din alte părți.
Geografia este, de asemenea, importantă. Provinciile Jiangsu și Zhejiang sunt străbătute de lacuri și râuri, stimulând un interes puternic pentru înot în rândul locuitorilor de la o vârstă fragedă. Orașele bogate din estul Chinei sunt capabile să construiască infrastructura sportivă necesară pentru cultivarea tinerelor talente.