Ion Iliescu, fost președinte al României, a copilărit într-o casă aflată foarte aproape de stadionul Rapid, din cartierul Giulești. Omul care a condus destinele țării după Revoluția din 1989 e fan al echipei feroviare.
Iliescu nu mai locuiește de mult aici, dar casa care are aproape 100 de ani se prezintă în condiții foarte bune, proporietarii actuali renovând-o. Inclusiv structura e cea originală.
„Are parter si etaj, dar bine, e modificata de noul proprietar. Cu siguranță, o mătușă, un bunic, un unchi, a stat aici. Nu l-am văzut niciodată pe Ion Iliescu pe aici, deși stau în zona din 1983”, a declarat pentru Cancan unul dintre „vecinii” lui Iliescu.
„Sora lui stătea aici. La fel arăta casa și atunci, doar că e modificată”, a spus un alt locuitor al zonei, completat de un altul, care a afirmat sigur, pentru sursa citată: „Unchiul meu l-a cunoscut personal, când era nevasta-sa la Institutul de Cercetări Metalurgice. Aici a stat Ion Iliescu și nu cred că unchiul meu m-a mințit”.
Ion Iliescu vorbea pentru ProSport despre dragostea sa pentru Rapid. „Cu Rapidul, pentru că eram fiu de ceferist și am copilărit pe lângă Podul Grant. În 1939 am văzut când s-a inaugurat stadionul din Giulești, locuiam în apropiere și treceam podul să merg la niște cunoștințe în Crângași. S-a organizat o mare acțiune, se numea Ceferiada, un fel de olimpiadă a ceferiștilor, și tot atunci s-a inaugurat stadionul Giulești” spunea fostul conducător al țării.
Acesta explica și cum ar trebui să se revitalizeze sportul românesc: „Trebuie să începem cu sportul școlar. Să investim în copii și juniori prin ce are școala. N-aveam mai mult pe vremea copilăriei mele, dar acum au distrus toate terenurile. În sportul nostru sunt două mari probleme: sportul de masă și sportul școlar, universitar, au dispărut la fel ca și cel sindicalist. Din acest punct de vedere, toată performanța noastră suferă. Cât am făcut studii la ruși, tinerii ieșeau pe culoarele căminelor studențești seara și dimineața și făceau exerciții fizice cu ganterele. Se dădeau niște dulapuri noi în cămine și ei făceau crosuri ca să le câștige”.
În 2003, când Rapid a obținut titlu de campioană a României, cei din club i-au oferit lui Ion Iliescu o insignă, un fanion și un tricou al echipei cu semnăturile jucătorilor din perioada respectivă.
foto: Cancan
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER