Cuvântul «negru», folosit de Sebastian Colțescu nu e considerat rasism nici în SUA: „E suficient să ne amintim sintagma first black president cu referire la Obama”

„Ăla negru”, cuvintele șocante rostite de Sebastian Colțescu, fac înconjurul lumii

Meciul de marți dintre Paris Saint-Germain și Istanbul Başakşehir, din cadrul Ligii Campionilor, a fost întrerupt în urma unui incident considerat rasist în care a fost implicat arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu.

Acesta i-a cerut în minutul 16 arbitrului de centru Ovidiu Haţegan să intervină pentru a-l liniști pe Pierre Webo, antrenorul secund al turcilor, dar l-a catalogat drept „ăla negru”.

S-a declanșat un scandal de proporții, iar partida a fost reprogramată pentru miercuri seara! PSG a învins cu scorul de 5-1 echipa din Istanbul, iar jucătorii şi arbitrii au îngenuncheat înaintea startului, în semn de solidaritate.

„Despre cuvântul negru, în engleză cuvântul black nu este considerat un rasism, este suficient să ne amintim sintagma first black president cu referire la Obama, ca să ne dăm seama de acest fapt.

Mai mult, există curente identitare în comunităţile de culoare din Statele Unite, de exemplu care refuză apelativul afro – american, fiindcă perpetuează mitul că toţi vin din Africa şi că ar trebui să se întoarcă acolo, prin urmare preferă mai nou apelativul black”, a spus sociologul Răzvan Papasima pentru AGERPRES.

„Oamenii identifică rapid o persoană de culoare”

Sociologul explică faptul că: „Oamenii identifică rapid o persoană de culoare, fără a fi vorba despre rasism când foloseşte cuvântul negru. Un om simplu de pe stradă, atunci când vede o persoană de culoare este tentat să-şi spună: uite un negru. Face acest lucru doar pentru a identifica şi clasifica rapid ceea ce vede, fără nicio urmă de rasism, nici măcar la nivel inconştient.

Însă din momentul în care nu o mai face pentru sine, ci o spune public, trebuie să fie foarte atent la nuanţe, la context, la diversele semnificaţii sau interpretări pe care le are cuvântul negru. Prin urmare e nevoie de o anumită educaţie care să conducă la identificarea acestor sensibilităţi, adică la un minimum de abilităţi cross-culturale”.

Referitor la cazul Sebastian Colţescu, cred că ne aflăm în faţa unui paradox. Colţescu a greşit, nu încape nicio îndoială, fiindcă avea obligaţia să fie atent, prin fişa postului, la orice manifestări rasiste şi, prin urmare, se presupune că putea identifica şi sancţiona astfel de comportamente. Faptul că a fost chiar el autorul unei astfel de exprimări arată că în educaţia sa, obligatorie, atenţie!, ca arbitru la acest nivel, are mari goluri”, a mai afirmat sociologul pentru sursa citată.

 

Publicat: 10 12. 2020, 09:02