Conducerea TVR a demarat o anchetă internă în care vizat este departamentul Sport, bănuit că ar fi achiziționat în mod intenționat la suprapreț drepturi de televizare pentru diferite competiții în perioada 2014-2023.
Suspiciunea este legată de faptul că în loc să negocieze cu cei de la „European Broadcasting Union”, așa cum se procedează de obicei în astfel de situații, oamenii cu funcții de conducere din cadrul departamentului Sport din TVR ar fi preferat să apeleze la diferiți operatori privați din România, pe post de intermediari.
Concret, se presupune că aceștia achiziționau drepturile TV pentru competițiile respective la prețurile corecte de la EBU, pentru ca ulterior să le cedeze către TVR la prețuri considerabil mai mari. Rămâne de văzut dacă aceste suspiciuni se vor materializa în vreun fel în urma anchetei demarate de conducerea TVR.
„Managementul Televiziunii Române a dispus demararea unei proceduri de control intern prin care va fi verificat modul de achiziție de către Societatea Română de Televiziune (SRTv) a tuturor evenimentelor sportive din ultimii 9 ani.
Demersul a fost inițiat în urma semnalării mai multor situaţii în care reprezentanții SRTv din cadrul Departamentului Sport, responsabili cu negocierea şi achiziţionarea drepturilor tv, ar fi refuzat contractarea unor competiții sportive ofertate de European Broadcasting Union (EBU), pentru ca, ulterior, să le cumpere de la operatori privaţi din România cu sume mult mai mari decât cele iniţiale.
Concret, un raport de audit realizat de Compartimentul Audit Intern a relevat o serie de probleme privind achiziţiile sportive realizate de vechile conduceri ale Departamentului Sport al SRTv.
Astfel, managementul SRTv a aprobat demararea unui control legat de derularea tuturor proceselor, negocierilor şi încheierii/neîncheierii contractelor de achiziţii de drepturi sportive, interne şi externe, din perioada 2014 – 2023”, se arată în comunicatul emis de Televiziunea Română în cursul zilei de joi.
Legat de acest subiect, este important de precizat că în luna februarie a acestui an, TVR a formulat o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean, fost angajat al instituției, acuzat de înșelăciune și abuz de încredere după ce în aprilie 2022 a trimis în numele instituției două oferte, în valoare totală de 6,6 milioane de euro, pentru obținerea drepturilor de televizare a unor competiții sportive pe următorii ani.
Conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, orice aprobare sau efectuare de cheltuieli în valoare de până în 100 de mii de euro se realizează prin hotărârea Comitetului Director, în timp ce cheltuielile care depășesc acest prag sunt aprobate doar de CA. Așadar, prin demersul său, Cristian Oprean și-a depășit atribuțiile prevăzute în fișa postului, substituindu-se ordonatorului principal de credite și intervenind în politica editorială a serviciului public de televiziune. Conducerea TVR a aflat de aceste fapte abia în luna ianuarie 2023, când Televiziunea Română a primit primele facturi aferente acestor angajamente. Corespondența purtată ulterior de actuala conducere a Departamentului Sport din cadrul Televiziunii Române cu reprezentanţii departamentului de profil de la EBU a relevat faptul că cele două oferte trimise de fostul salariat SRTv generează obligații financiare pentru televiziunea publică. Angajarea cheltuielilor fără mandat din partea conducerii TVR a creat un prejudiciu televiziunii publice, motiv pentru care reprezentanții instituției au depus o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean”, au informat cei de la TVR în februarie prin intermediul unui comunicat de presă.
Conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, orice aprobare sau efectuare de cheltuieli în valoare de până în 100 de mii de euro se realizează prin hotărârea Comitetului Director, în timp ce cheltuielile care depășesc acest prag sunt aprobate doar de CA.
Așadar, prin demersul său, Cristian Oprean și-a depășit atribuțiile prevăzute în fișa postului, substituindu-se ordonatorului principal de credite și intervenind în politica editorială a serviciului public de televiziune.
Conducerea TVR a aflat de aceste fapte abia în luna ianuarie 2023, când Televiziunea Română a primit primele facturi aferente acestor angajamente. Corespondența purtată ulterior de actuala conducere a Departamentului Sport din cadrul Televiziunii Române cu reprezentanţii departamentului de profil de la EBU a relevat faptul că cele două oferte trimise de fostul salariat SRTv generează obligații financiare pentru televiziunea publică.
Angajarea cheltuielilor fără mandat din partea conducerii TVR a creat un prejudiciu televiziunii publice, motiv pentru care reprezentanții instituției au depus o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean”, au informat cei de la TVR în februarie prin intermediul unui comunicat de presă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER