Dezastrul nuclear de la Cernobîl nu a fost singurul! Sovieticii au ținut totul secret! Documentele incredibile publicate recent în Ucraina | VIDEO & FOTO
Explozia din 26 aprilie 1986 de la Cernobîl (Ucraina, pe atunci parte a URSS), considerat cel mai grav dezastru nuclear din istorie, nu a fost singurul incident produs la centrala nucleară din țara vecină.
Descoperirea a fost făcută în mai multe documente declasificate de serviciul de informații de la Kiev, adunate într-un volum publicat luni. Conform acestora, explozia a fost precedată de o serie de alte accidente de o mai mică amploare, însă periculoase, arată Agerpres, care citează agenția EFE.
Detalii despre documentele care au fost desecretizate
„Dosarul KGB despre Cernobîl. De la construcţie până la accident” este numele volumului în care pot fi citite documentele declasificate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în colaborare cu Institutul memoriei naționale al țării.
„Printre documentele incluse în acest volum figurează rapoarte cu privire la alte accidente produse înainte de aprilie 1986 şi transcrierea comunicărilor telefonice din noaptea de 26 aprilie, data dezastrului”, transmite SBU într-un comunicat de presă.
Anton Drobovici, președintele Institutului Memoriei Naționale din Ucraina, susține că documentele oferă detalii suplimentare despre tragedia din 1986 și arată ce a precedat dezastrul. „Aceasta va permite umanităţii accesul la adevărul despre crimele unui regim totalitar şi să tragă învăţăminte corecte”, declară Drobovici.
În volum mai pot fi văzute documente despre debutul anchetei asupra catastrofei de la centrala nucleară, precum și alte date despre construirea sarcofagului de protecție deasupra reactorului care a explodat, pentru a controla nivelul radiațiilor emise de acesta.
În total, în volum au fost cuprinse 229 de documente, dintre care multe în fiind publicate în premieră.
Explozia din luna aprilie a anului 1986 s-a produs la reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl, aflată în apropierea orașului Prîpeat, evacuat de urgență și abandonat după producerea dezastrului.
Sursa citată arată că aproximativ 200 de tone de material radioactiv au fost dispersate de explozia centralei, adică echivalentul a aproximativ 500 de bombe atomice similare celei aruncate de armata americană la Hiroshima, în 1945.