:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FScreenshot-2025-02-25-153116.png)
Doctorul Mihaela Bilic a dezvăluit de ce brânza, alimentul preferat al lui Gigi Becali, nu trebuie să fie consumată cu pâine întotdeauna. Nutriția a devenit o prioritate pentru tot mai mulți oameni, într-o lume tot mai dominată de comenzi de mâncare.
Brânza, un aliment iubit de foarte mulți români, mai ales de Gigi Becali, cunoscut pentru pasiunea sa pentru oi, este un aliment care trebuie consumat foarte rar cu pâinea, spune doctorul Mihaela Bilic, cunoscută în domeniul nutriției. Motivul a fost dezvăluit de medicul nutriționist, deși combinația este des întâlnită pe mesele românilor.
Medicul nutriționist a spus că brânza, consumată într-o cantitate prea mare, este un aliment favorizator al îngrășării. O porție perfectă de telemea, la o masă, ar fi de 80 de grame, dar în cazul brânzeturilor mai fine sau cașcavalului, aceasta nu trebuie să depășească 30 – 40 de grame.
Combinația de brânză, un aliment bogat în grăsime, cu pâinea, un aliment bogat în carbohidrați, potențează îngrășarea. Mihaela Bilic spune că brânza trebuie să fie un răsfăț, nu un obicei pentru fiecare masă.
„Dacă e un lucru care îngrașă la fel de tare precum este de gustos, acela e brânza. Porția corectă/sigură pentru siluetă este de 80 g dacă vorbim despre telemea și de numai 30-40 g în cazul brânzeturilor franțuzești și cașcavalurilor.
Deci brânza nu este un aliment de bază, pe care să-l mâncăm pe săturate, ci un răsfăț care trebuie consumat mai rar și cu măsură. Însă este demonstrat științific că asocierea pâine-brânză are un efect miraculos asupra dispoziției, crește nivelul de serotonină și dă stare de bine. Așa că nu e nimic mai potrivit într-o seară ploioasă și friguroasă decât o bucată de brânză.
Și nu mâncată ca atare, ci băgată la cuptor cât să se topească/rumenească – fie în cutia proprie, fie într-un vas de ceramică. Consistența cremoasă impresionează suplimentar creierul, așa că profitați de acest amănunt”, a precizat medicul nutriționist, conform Gândul.
Mihaela Bilic spune că nu doar pâinea este un aliment care nu se combină întotdeauna cu brânza, ci și cartofii fierți, legumele proaspete, murăturile sau mezelurile. Deși este un aliment care merge cu aproape orice, aceasta trebuie consumată cu moderație.
„Nu contează ce tip de brânză (Camembert, Brie, Provolone) sau cașcaval folosiți și nici cu ce le asociați: pâine prăjită, cartofi fierți, legume proaspete, murături sau mezeluri – adevărul e că brânza merge cu orice.
Vă recomand să faceți asta împreună cu familia sau prietenii, altfel există riscul să mâncați prea mult. După o zi în care n-am mâncat decât un iaurt și un pachet de crackers, mi-am permis această plăcere vinovată. (…)
Eu am mers pe varianta cea mai simplă, doar brânză și pâine. Și merge de minune cu un pahar de vin, dacă tot vorbim despre starea de bine!”, mai susținea Mihaela Bilic, arată Ziare.com.