Au trecut 40 de zile de când Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai mari actori români, a murit. Familia a organizat parastasul de 40 zile, iar pentru că Rapid a fost echipa pe care actorul a iubit-o cel mai mult, apropiații actorului au amplasat lângă mormântul său mai multe obiecte care să aducă aminte de acest lucru.
Actorul care a bucurat inimile a milioane de români a plecat dintre noi la sfârșitul lunii mai și a lăsat un gol imens în sufletele tuturor. El a fost unul dintre cei mai înfocați suporteri ai formației giuleștene încă din copilărie.
Înainte de pandemie, mergea cât de des putea la meciurile echipei și a susținut-o și după ce a fost retrogradată, în urmă cu doi ani, maestrul Dichiseanu afirma că strămoșii săi au lucrat în cadrul CFR, iar copilăria și-a petrecut-o jucând mingea pe lângă calea ferată.
Totodată, el a jucat la juniorii Rapidului, însă destinul a făcut ca el să urmeze calea scenei, nu cea a fotbalului.
Având acestea în vedere, parastasul marelui actor Ion Dichiseanu a fost organizat cu ajutorul Gabrielei Lucuțar.
Ea a fost cea care a ales tematica, a amplasat o scenă în miniatură cu un monitor pe care rulau imagini cu artistul plecat la Dumnezeu, măștile care reprezintă cele două muze ale teatrului modern: Thalia și Melpomene, și însemnele rapidului.
Dragostea pentru Rapid a actorului a început în copilărie: „Am jucat fotbal la „pitici” la Rapid. Mi-a plăcut mult sportul în general și fotbalul în special, dar n-am prea avut timp pentru el! În schimb, am fost alături de Rapid tot timpul. Și atunci când eram plecat din țară”, susținea marele actor în 2019 pentru Libertatea, la un meci de foc din Liga a 3-a dintre Rapid și FCSB II, la care a asistat alături de Mircea Lucescu și alți 7.000 de suporteri alb-vișinii.
După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București în anul 1959, Dichiseanu era nelipsit de pe stadion. Fie că alb-vișiniii jucau în Giulești, fie în altă localitate.
„De unde a venit pasiunea mea pentru giuleșteni? Țin minte că asta mă întreba, ani și ani de zile, regretatul Cristi Țopescu… Străbunicul meu a fost ceferist, la fel și bunicul, dar și tata. Eu m-am născut la pavilioanele CFR-ului de la Adjud. Mi-am petrecut copilăria cu mingea de fotbal printre liniile de cale ferată! Încă de mic am sânge de rapidist.
Ne suiam în tren și mergeam cu echipa. Era trenul plin de actori, de cântăreți, de regizori, lumea bună. Toți erau rapidiști. Eram înnebuniți după băieți. Ne țineam după Rică Răducanu, după Culae Lupescu sau Dan Coe. Făceam deplasările cu ei, la cușete. Ce povești frumoase, ce amintiri! A mers și săraca Stela Popescu (nr. Stela Popescu a decedat în 2017) cu noi într-o deplasare, când m-a confundat unul cu nea Mircea Lucescu. De s-a speriat biata Stela”, spunea, în primăvara anului Trecut, Ion Dichiseanu, potrivit GSP.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER