Cu puține minute înainte de startul partidei dintre UTA și Universitatea Cluj, de vineri seara, lumea sportului arădean a fost cutremurat de vestea dispariției lui Eugen Kantor. Cunoscutul culturist s-a stins subit la vârsta de 75 de ani, după ce și-a făcut rutina zilnică, adică și-a antrenat mușchii, de dimineață, la o sală de forță din Arad.
Chiar patronul sălii în cauză, Constantin Bîșcă, a dat printre primii vestea decesului marelui campion arădean pe un site de socializare: „R.I.P. Kantor Eugen! Un om și un sportiv adevărat, o adevărată legendă a culturismului românesc și a Aradului… A murit vultur cum se spune, pentru că a făcut antrenament până în ziua când a plecat dintre noi… XOX GYM a fost sala care a avut onoarea să îl primească până în ultima clipă a vieții lui. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Constantin Bîșcă.
În această dimineață, foștii colegi de antrenament au aprins lumânări pe pultul sălii din Arad lângă o poză al lui Eugen Kantor.
Din câte se pare, Kantor a suferit un infarct și nu a mai putut fi salvat de medici. . Galeria UTA-ei i-au transmis un ultim salut fostului campion al Aradului spre finalul primei reprize cu U. Cluj: „RIP Kantor”.
Născut la Arad pe 26 noiembrie 1947, Kantor a început să concureze la începutul anilor ’80 , obținând în 1981 locul 4 la categoria +85 de kg, iar un an mai târziu a devenit vicecampion național la aceeasi categorie. Din 1983 până în 1989 a ieșit campion național, obținând 7 titluri naționale prețioase pentru orașul natal.
După Revoluție, avea deja 42 de ani, așadar era potrivit pentru masters. Eugent Kantor a continuat să concureze la cel mai nivel , alături de culturiști mult mai tineri și cu o inerție mai bună dată de libertatea câștigată la Revoluție și obține podiumuri atât la masters cât și la seniori. Anul 1992 îi aduce titlul de Maestru al Sportului în România. Ca să onoreze distincția se antrenează mai intens și, în ciuda anilor care trec peste el, se bate de la egal la egal cu toate marile nume ale culturismului românesc: Ardel, Tutu, Mihăilescu, Ciorbă, Uceanu.
În anul 1997, la 50 de ani, obține locul 3 la categoria 80 de kg seniori, câștigător fiind Vasile Ardel care era campionul european en-titre al categoriei 65 de kg. Dupa 50 de ani continuă să concureze la masters (+50 de ani), dar și la fiecare cupă sau show de culturism care îi iese în cale, îmbunătățindu-și palmaresul în fiecare an: Cupa României, Cupa „Libertății” și alte competiții.
În 2009, la 62 de ani câștigă medalia de bronz la Campionatul European categoria masters +60 de ani. La palmaresul internațional trebuiesc adăugate titlul de campion balcanic și cel de vicecampion la masters obținut la Istanbul.
În 2016 participă la Cupa „XOX Gym Banat – Transilvania Open”, iar retragerea și-o face la Campionatele Naționale de Culturism Masters din 2019. Avea la acel moment 72 de ani, concurând – astfel – timp de cinci decenii într-un sport neolimpic, neremunerat si neînțeles de mulți.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER