Oamenii de știință au identificat un nou tip de gripă în China care este transportată de porci, iar oamenii nu sunt imuni.
Cercetătorii sunt îngrijorați acum că virusul ar putea suferi mutații, care pe viitor se vor putea răspândi cu ușurință de la o persoană la alta și astfel se va declanșa o nouă pandemie, transmite BBC.
Virusul are capacitatea de a se adapta și este monitorizat cu atenție de specialiști. Ei au mai emis, totodată, un avertisment de precauție lucrătorilor din industria porcină.
Cercetătorii au denumit noul virus „G4 EA H1N1”, iar acesta se poate dezvolta și înmulți în celulele din căile respiratorii. Dovezi ale infecției la oameni au fost descoperite în lucrătorii din abatoare și cei din industria porcină din China, iar vaccinurile antigripale existente nu par să protejeze împotriva noului tip de virus.
Conform sursei citate, organismul uman nu este pregătit încă să lupte cu un nou tip de virus din cauza faptului că sistemul imunitar nu are dezvoltate mecanismele necesare de apărare pentru a combate eficient infecția. Trebuie menționat că gripa identificată în China este similară cu gripa porcină din anul 2009, dar cu noi modificări.
Vestea descoperirii noului virus vine într-un moment cât se poate de prost, având în vedere că lumea este deja lovită de o pandemie de COVID-19.
Numărul de cazuri de coronavirus, la nivel global, a depășit, duminică, 28 iunie, 10 milioane de cazuri, potrivit agenției de presă Reuters. Cifrele sunt duble de cele ale virusului influenza, înregistrate anual.
Totodată, statisticile mai arată că aproximativ 500.000 de oameni au murit, la nivel global, din cauza bolii, iar numărul este așteptat să crească în perioada următoare, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Datele oficiale vin în contextul în care multe țări adoptă măsuri de relaxare, după o perioadă în care au fost impuse restricții de călătorie. Totuși, mai multe măsuri de precauție ar putea rămâne în vigoare încă cel puțin un an sau până când un vaccin va fi disponibil.
America de Nord, America de Sud și Europa înregistrează 25% din numărul total de cazuri, în timp ce Asia și Orientul Mijlociu înregistrează 11%, respectiv 9% din cazuri. Restul se înregistrează în Australia și Africa.
Primul caz cu noul coronavirus a fost confirmat pe 10 ianuarie în orașul Wuhan, China, iar în următoarele luni virusul s-a răspândit și în Europa și apoi în Statele Unite. În Rusia, COVID-19 a ajuns mai târziu, însă gestionarea proastă a autorităților a permis răspândirea alarmantă a acestuia.
În prezent, Statele Unite sunt pe primul loc pe lista țărilor lovite puternic de noul coronavirus, înregistrând peste 2.500.000 de cazuri. Brazilia are 1,34 de milioane de cazuri, iar Rusia ocupă locul trei în acest clasament trist: 634 de mii de cazuri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER