Marcel Răducanu, unul dintre marii fotbaliști ai României și ai Stelei, și-a lansat cartea „Marcel Răducanu – talent, fenomen și legendă” pe 7 noiembrie 2022 în Sala Sevilla a stadionului Steaua. La 20 ianuarie 2023 fostul mare fotbalist și-a prezentat cartea și într-o gală specială realizată la Muzeul Fotbalului din București.
Printre foștii colegi de generație care au luat parte la această prezentare s-a numărat și Ion Ion (68 de ani), fost antrenor la CSA Steaua în Liga 4. Un alt nume interesant care a fost prezent a fost Florin Talpan, juristul CSA Steaua și omul care a păstrat legătura cu Marcel Răducanu în ultimii ani. De altfel, Talpan a fost singurul reprezentant al CSA Steaua la această prezentare de carte. Din partea Federației Române de Fotbal n-a fost prezent nimeni.
Printre invitații de seamă prezenți s-a numărat și fostul mare portar al Rapidului, Rică Răducanu. De altfel, Rică era unul dintre portarii pe care Răducanu îl „executa” de fiecare dată când îl prindea în derby-urile Steaua – Rapid.
„Marcelino făcea totul în viteză, cu stângul, cu dreptul… Uneori era de-a dreptul nesimțit în duelurile cu adversarii, căuta să-i umilească. Odată l-a prins pe Rică și «l-a culcat» de mai multe ori, nu se face așa ceva! Enervat, Rică l-a alergat până la centrul terenului, bine că nu l-a prins”, spunea Liță Dumitru.
De menționat că Marcel Răducanu este singurul jucător român care a obținut premiul pentru cel mai bun jucător străin al sezonului în campionatul Germaniei în sezonul 1982-1983. Acel sezon a fost chiar primul petrecut de Marcel Răducanu la Borussia Dortmund. Tot atunci a fost numit în echipa sezonului, după ce a marcat 9 goluri în 26 de meciuri în campionat.
Marcel Răducanu a jucat pentru Steaua în perioada 1972-1981, câștigând de două ori campionatul. A înscris de 94 de ori pentru Steaua în cele 229 de partide disputate. Sub tricolor a evoluat de 21 de ori, marcând trei goluri.
În cartea scrisă de avocatul George Coca Lob despre Marcel Răducanu se prezintă copilăria marelui fotbalist, dar și felul în care acesta a fugit peste graniță în Germania.
„Marcelino a fost între primii cinci jucători de atac din fotbalul nostru. Avea tot arsenalul tehnic pentru așa ceva: dribling, șut necruțător, forță de pătrundere, simț combinativ. Era genial și prin imprevizibilul declanșării unor acțiuni individuale adesea imposibil de anticipat” – Cornel Dinu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER