„Fuga din regimul Ceaușescu”. Povestea „trădătorului” din Generația de Aur, care a fugit din comunism și care a ajuns să scrie istorie, a apărut în L’Equipe
Povestea „trădătorului” din Generația de Aur, care a fugit din comunism și care a ajuns să scrie istorie, a apărut recent în L’Equipe, înaintea meciului pe care Steaua Roșie Belgrad îl va disputa în UEFA Champions League, în fața celor de la FC Barcelona.
Miodrag Belodedici, unul dintre jucătorii importanți din istoria formației din Serbia, care a contribuit la câștigarea Ligii Campionilor, are o poveste impresionantă, care a fost prezentată recent de jurnaliștii străini.
Povestea lui Miodrag Belodedici a apărut în L’Equipe
Povestea „trădătorului” din Generația de Aur, care a fugit din comunism și care a ajuns să scrie istorie, a apărut recent în L’Equipe, înaintea meciului pe care Steaua Roșie Belgrad îl va disputa în UEFA Champions League, în fața celor de la FC Barcelona. Miodrag Belodedici, unul dintre jucătorii importanți din istoria formației din Serbia, care a contribuit la câștigarea Ligii Campionilor, are o poveste impresionantă, care a fost prezentată recent de jurnaliștii străini.
Fostul internațional este primul fotbalist care a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni cu două echipe diferite: Steaua București și Steaua Roșie Belgrad.
„Fundaş central al roş-albilor în timpul singurei lor campanii europene de succes, în 1991, el este primul jucător din istorie care a câştigat Cupa Campionilor Europeni (actuala Liga Campionilor) cu două cluburi diferite. O performanţă realizată în condiţii foarte speciale.
Belodedici este român. Născut la Socol în 1964, el a crescut într-unul dintre singurele oraşe predominant sârbeşti din ţară. Este o particularitate care a făcut din el un fan necondiţionat a două cluburi: Steaua Bucureşti şi Steaua Roşie Belgrad. Format şi lansat ca profesionist la prima în 1982, a câştigat patru campionate, două cupe şi, mai presus de toate, prima sa Ligă a Campionilor, în 1986, împotriva FC Barcelona.
După acest triumf continental, Belodedici a avut în vedere altceva. Problema era că România era condusă la acea vreme de regimul totalitar al lui Nicolae Ceauşescu. Un regim în care niciun civil sau sportiv nu avea voie să părăsească ţara. În plus, Steaua Bucureşti era un club militar. Prin urmare, jucătorii săi erau foarte bine cotaţi, iar după 1986, fundaşul a fost făcut locotenent major”, precizează cei de la L’Equipe.
Cum a fugit Miodrag Belodedici din România
Jurnaliștii de la L’Equipe au prezentat mai multe detalii despre momentul în care Miodrag Belodedici a decis să fugă din România, pentru a evolua pentru Steaua Roșie Belgrad.
„Cu toate acestea, el a obţinut un paşaport şi a fugit din ţară în 1988 la Belgrad, în Iugoslavia, cu scopul de a se alătura Stelei Roşii. Considerat dezertor de către autorităţile române, el a fost suspendat şi condamnat la 10 ani de închisoare pentru înaltă trădare. Timp de un an, Belodedici a jucat sub un nume fals cu rezervele clubului sârb, până când o lovitură de stat l-a răsturnat pe Ceauşescu. Acest lucru a determinat UEFA, Iugoslavia şi România să negocieze ridicarea sancţiunilor împotriva jucătorului.
La sfârşitul anului 1989, Belodedici era liber să joace. Titular incontestabil într-o echipă iugoslavă în care figurau şi alte nume mari ale fotbalului, precum Darko Pancev, Sinisa Mihajlovic şi Dejan Savicevic, el s-a bucurat de o serie de succese pe plan intern şi a ajuns la o nouă finală a Ligii Campionilor UEFA în 1991. De data aceasta, a trebuit să învingă Olympique de Marseille a lui Basile Boli şi Jean-Pierre Papin”, a mai scris sursa menționată anterior.