George Simion a dezvăluit cum a cunoscut la Tirana un albanez care a învățat să vorbească limba română din ProSport.
George Simion a fost invitatul lui Adrian Artene la podcast-ul ALTCEVA, ediția integrală a ediției în care l-a avut invitat pe liderul partidului AUR putând fi urmărită pe YouTube.
Omul politic a dezvăluit un episod desprins parcă din filme.
Cu ocazia unui meci de fotbal pe care echipa națională a României l-a disputat la Tirana, George Simion a avut surpriza de a găsi pe stadion un albanez care învățase limba română citind știrile din ProSport.
George Simion și-a amintit de episodul când l-a cunoscut pe albanezul care citea ProSport, care l-a întâmpinat cu sloganul „Trăiască România Mare!”.
„Nebunia a fost dedicarea mea către anumite pasiuni, către anumite zone de exprimare. Încă din liceu și facultate m-am implicat în cauzele civice pe care le-am văzut eu ca fiind corecte, drepte.
Am fost de la primul festival la Roșia Montană pentru salvarea acelei zone și am descoperit România. După aceea, am descoperit românii din Balcani. Am fost la un meci de fotbal la Tirana, Albania – România. Eram trei puști de facultate care au mers la acel meci și am pus un banner, eram în mijlocul peluzei kosovarilor, «Basarabia, pământ românesc».
Eu am făcut un masterat în istoria comunismului în România și sigur că am învățat și despre celelalte regimuri comuniste. Albanezii au avut unul dintre cele mai dure regimuri totalitare.
La acest meci eu am descoperit istoria care nu ni se spune la școală. După ce am pus bannerul, a venit un băiat la noi și ne-a spus «Salutare, fraților! Trăiască România Mare». «De-a cui ești tu, pui de dac?».
Am început să vorbesc cu el și mi-a spus că nu fusese niciodată în România, chiar dacă ziua lui de naștere era pe 1 Decembrie. Dar, vorbea într-o română cursivă cu noi, învățate din ProSport câteva cuvinte literare.
«Tu ești aromân?». «Toată lumea zice că suntem armâni, dar noi acasă când vorbim între noi spunem că suntem rmâni». Bunicii lui erau din Munții Pindului (n.r. o catenă montană care se întinde din partea de sud și sud-est a Albaniei până în partea de nord a peninsulei Peloponez). Aici, în Al Doilea Război Mondial, a existat un principat care a avut ca steag tricolorul, format din căpetenii ale aromânilor și despre celelalte ramuri ale poporului român și despre celelalte dialecte ale limbii române, prea puțini vorbesc.
Am fost un fericit al sorții să descopăr cu ochii mei românitatea!”, a declarat George Simion, în cadrul podcast-ului ALTCEVA cu Adrian Artene.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER