Gigi Becali a împlinit 65 de ani chiar în ziua în care în fotbalul românesc se celebrează Centenarul Rapidului, moment prielnic pentru a ne aminti, dacă mai era nevoie, că patronul de la FCSB reprezintă o adevărată „pată de culoare” nu doar în sport, ci în întreaga societate românească.
Născut pe data de 25 iunie 1958 la Vădeni, în județul Brăila, finanțatorul vicecampioanei României este unul dintre cei mai controversați, dacă nu chiar cel mai controversat, oameni de fotbal din România și a generat de multe ori rumoare, dar și amuzament, prin declarațiile și luările de poziție pe care le-a adoptat pe seama unor subiecte de interes.
De exemplu, în mai multe rânduri, Gigi Becali a spus în mod public lucruri care au fost catalogate drept dovezi de misoginism, cum a fost atunci când a fost anunțat că va fi nevoit să înființeze o echipă de fotbal feminin la clubul pe care îl deține, dar a refuzat ferm în primă fază acest lucru.
Dar poate cea mai reprezentativă declarație făcută de omul de afaceri din Pipera în acest sens este următoarea: „Tu ești femeie, deci mai puțin cu inteligența. Ai vreo femeie care să fie campioană la șah?! Niciodată o femeie nu poate să bată un bărbat la șah!”. Și chiar a recunoscut în mod public că este misogin, dar a încercat să dea o tentă pozitivă acestui lucru, apelând la religie: „Este adevărat că eu sunt misogin, dar din punct de vedere al religiei. Nu văd femeile în funcții foarte mari, pentru că așa spune cartea sfântă”.
De asemenea, Gigi Becali s-a remarcat de-a lungul timpului și ca un personaj cu aspirații politice înalte, la care a renunțat însă destul de repede, după ce a prins la un moment dat un mandat în Parlamentul European. Patronul de la FCSB a candidat chiar la președinția României la un moment dat și era convins că va ajunge să conducă România, atât de convins încât începuse să facă deja schimbări importante în viața sa, cu scopul de a deveni un cât mai bun lider politic.
M-am lăsat de fumat fiindcă dacă fumam însemna că țigara era mai puternică decât mine, și-atunci cum mai puteam eu să conduc țara?”.
În plus, recunoscut ca un creștin-ortodox practicant, Becali a apelat în mai multe rânduri la voința Divină în tentativa sa de a deveni președintele României: „Este voința lui Dumnezeu ca eu să pasc acest popor”.
Mai mult, omul de afaceri nu a dorit doar să conducă România, ci să pună în scenă un soi de „revoluție spirituală” în țara noastră, generând astfel și un concept cu un nume mai mult decât sugestiv.
Becalizarea României înseamnă că România este într-un cancer moral și spiritual din care se va salva prin becalizare”.
Ca orice om care pretinde că are o credință puternică, Gigi Becali s-a confruntat de-a lungul timpului și cu anumite ispite, despre care nu s-a ferit să vorbească în spațiul public: „Eu mi-am pus Boom TV ăsta, de curând. Și la Boom TV sunt și două programe porno. Și i-am spus lu’ ăla: «Băi, astea scoate-mi-le!» În primul rând, n-am nevoie. În al doilea rând, dacă le am, mă uit la ele”.
Dar cele mai mari încercări au venit atunci când Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru implicarea în „Dosarul Valiza” și pentru un alt dosar, în care a fost acuzat de schimburi ilicite de terenuri cu MApN. Și peste această perioadă dificilă a reușit să treacă tot cu ajutorul lui Dumnezeu, după cum a susținut chiar el la momentul respectiv: „Tocmai am fost la Muntele Athos şi am mai dat un milion şi o sută de mii de euro, ca să refac relaţia dintre români şi Dumnezeu”.
Totuși, cele mai interesante declarații date de Gigi Becali de-a lungul timpului au avut legătură tot cu implicarea sa de la FCSB, club pe care l-a preluat în 2003, când încă purta numele de Steaua București, și pe care l-a dus la scurt timp spre gloria din cupele europene, reprezentată de semifinala Cupei UEFA din 2006 și de mai multe calificări în grupele Ligii Campionilor.
Meritul pentru titlul câștigat de Steaua e 50% al lui Olăroiu și 50% al lui Protasov, dar cel mai mare merit e al meu”.
Implicarea sa în fotbal a făcut ca la un moment dat Gigi Becali să se certe foarte rău cu bunul său prieten Dumitru Dragomir. Totuși, finanțatorul de la FCSB a considerat la vremea respectivă că jignirile pe care și le-au aruncat cei doi nu au fost chiar atât de grave.
M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat. În schimb Marian Iancu e obraznic și umblă cu tot felul de jargoane care nu e bine să le dai la presă”.
Totuși, poate cel mai memorabil moment care l-a avut în prim-plan pe Gigi Becali în acești ani este acela când omul de afaceri a minimizat până la absurd contribuția marelui Nichita Stănescu la dezvoltarea culturală a României.
Da’ cine e dom’ne Nichita Stănescu ăsta? A adus mai mulți bani decât mine în România?”.
Această declarație poate fi pusă fără probleme în legătură cu modul în care se raporta Gigi Becali în urmă cu câțiva ani la literatură: „Mie nu-mi place să citesc, că-mi lăcrimează ochii, mă-nțelegi, mă dor ochii”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER