Există semne mai mult decât evidente care conduc spre ideea că Gigi Becali a fost păcălit sau s-a informat greșit în momentul în care a anunțat noua strategie de transferuri de la FCSB.
După cum se știe deja foarte bine, în ultimele săptămâni, odată cu aducerea lui Siyabonga Ngezana de la Kaizer Chiefs, patronul vicecampioanei României a spus în mai multe rânduri în spațiul public că își dorește să se orienteze către jucători africani, în special din Africa de Sud, cum este și cazul fundașului central, argumentul principal fiind reprezentat de faptul că are informații conform cărora în această țară ar exista un procent foarte mare de creștin-ortodocși.
„Avem Africa de Sud. Sunt aproape 80% ortodocși. Nu știam că procentajul este așa mare de ortodocși și nu știam de unde să iau jucători de culoare ortodocși. Știi de ce? Nu e neapărat, avem și ne-ortodocși, dar problema e că noi avem acolo o biserică (n.r. cea de la baza de pregătire din Berceni).
Toată echipa e pomenită. Sf. Liturghie se face acolo cam expres pentru echipă, cum ar veni. Cei care nu sunt ortodocși sunt văduviți, nu sunt pomeniți. Trebuie să fie ortodocși, asta este logica”, a spus, de exemplu, Gigi Becali la finalul lunii septembrie, în direct la ProSport Live.
Doar că în realitate lucrurile nu sunt nici măcar apropiate de cele anunțate de patronul de la FCSB. Potrivit unui raport întocmit în 2022 de către Departamentul de Stat al SUA, în Africa de Sud religia creștin-ortodoxă nu prinde nici măcar un loc în primele 10 confesiuni din această țară, din punctul de vedere al numărului de adepți.
Cel mai probabil, Gigi Becali a aflat că în această țară majoritari sunt creștinii, ceea ce este adevărat, dar a trăit, din diferite motive, cu impresia că ar fi vorba despre ortodocși, ceea ce este fals.
Într-adevăr, în Africa de Sud aproximativ 81% din populație este de religie creștină, dar în cadrul acestei confesiuni majoritari sunt protestanții, care reprezintă 84% din totalul creștinilor din această țară, urmați de romano-catolici, care reprezintă 11%, iar celelalte 5 procente sunt împărțite de restul confesiunilor creștine, unde ar putea intra și cea ortodoxă, care este deci una minoritară în acest stat.
În rest, în afara celor 81 de procente reprezentate de creștini în populația totală, mai există 15 procente reprezentate de oameni care susțin că nu au o „afiliere” religioasă, atei sau agnostici, iar restul de 4% din structura confesională a Africii de Sud este reprezentată de musulmani, în principal șiiți, evrei, budiști și adepți ai unor religii tradiționale sud-africane, în contextul unei populații de 57.5 milioane de locuitori, măsurate undeva la jumătatea anului 2022, conform raportului citat anterior.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER