HAOS în București!** Culisele protestelor din Capitală: cum a ajuns lumea sportului să fie implicată în mișcările de stradă

Vineri a fost ziua în care a început isteria protestelor în țară. În mai multe orașe, oameni de toate vârstele au ieșit în stradă pentru a-i lua apărarea lui Raed Arafat, omul care a înființat SMURD și cel care intrase într-o dispută publică cu Traian Băsescu pe tema noii legi a sănătății. Dacă vineri nu au existat manifestări violente, sâmbătă și duminică lucrurile au stat exact invers!

De aici începe discuția legată de sport, mai ales de fotbal. Pentru că toate actele de violență din ultimele două zile au fost puse pe seama ultrașilor din galeria Stelei ori a lui Dinamo. În rândurile de mai jos, ProSport nu încearcă să prezinte neaparat firul evenimentelor, ci să ofere o explicație a modului în care lumea sportului a ajuns să fie implicată în mișcările de stradă.

La o primă privire, nu e nimic ieșit din comun. Faptul că liderii ultrașilor din București ori din țară s-au alăturat protestatarilor poate fi considerat o practică normală, având în vedere că și ei sunt cetățeni ca oricare dintre noi și că ei, la fel ca oricare cetățean al României, au dreptul de a-și striga nemulțumirile, fie și pe stradă. De altfel, și la recentele proteste din Grecia ori Bulgaria, presa străină a titrat de fiecare dată că în fruntea manifestanților s-au aflat lideri ai grupărilor de suporteri ai echipelor de fotbal. Acum, în România, și la Craiova, București sau Timișoara oamenii au fost mobilizați de suporterii de la fotbal.

De-a lungul timpului, sportul, mai ales cel cu balonul rotund, s-a dovedit a fi un incredibil stimul pentru mulțimi. Războaie adevărate au fost declanșate de sport. Când faci parte dintr-o galerie, e mai ușor să te strângi zece, douăzeci, o sută de oameni într-un anume scop. Problema apare atunci când oamenii se adună pentru că li s-au dat bani sau doar pentru a se bate cu Jandarmeria. În aceste zile se vorbește despre ambele ipoteze, lăsând în plan secund scopul inițial al protestului.

Ultrași pro violență!
ProSport a discutat ieri cu diverși membri ai galeriilor, care au fost la Universitate (sâmbătă) ori Piața Unirii (aseară), iar ei își susțin varianta inițială: „Am mers acolo să protestăm împotriva legii 4, cea care nu ne mai lasă niciun drept pe stadioane. Dacă tot am ajuns, atunci nu puteam sta cu mâinile în sân, că nu suntem pensionari. Am manifestat și noi cum am știut”. A se citi, printre rânduri, petarde aruncate, pietre, colțuri de bordură, toate cu direcția jandarmi. Oricât de simpatici ne-ar fi, nu putem fi de acord că merită să ieși în stradă pentru a-ți plăti polițe mai vechi. În plus, chiar scopul întregii manifestări este afectat, atenția presei și a publicului fiind deturnată – premeditat sau nu! – în această zonă.

Ultrași politici
În aceste zile s-a discutat și pe tema faptului că grupările de suporteri sau măcar o parte dintre cei prezenți la manifestații ar fi fost manipulați de opoziție. Nu putem nega existența unor legături între cele două părți – politică și fotbal -, dar ne e greu de crezut că numai asta i-a mânat pe oameni în stradă. De fiecare dată există și astfel de specimene, sigur au existat și zilele acestea în centrul Capitalei, dar nu par să fi fost elementele definitorii!

Ultrași contra Legea 4
Cea mai plauzibilă explicație pentru apariția fanilor în mijlocul manifestanților ține de dorința expresă de a protesta într-un fel cât mai vizibil contra recentei Legi contra violenței din sport. Așa cum unii au cerut demisia Președintelui, alții salarii mai mari sau taxe mai mici, și unii suporteri și-au urmărit interesul mai apropiat. Legea 4 prevede, printre altele, ca un suporter care e prins cu materiale pirotehnice la un meci riscă între doi și cinci ani de închisoare! Ca și la primul punct, mijloacele alese de ultrași au constat în reacții violente la adresa oamenilor de ordine, de unde și vărsarea de sânge de aseară! Târziu în noapte, cei mai aprigi dintre ultrași – dinamoviști, steliști, olteni ori bănățeni – și-au dat întâlnire din nou pentru această seară! E și acesta un mod de viață…

Publicat: 16 01. 2012, 09:13
Actualizat: 16 01. 2012, 09:18