Ilie Năstase (76 de ani) a vorbit despre scandalul intrării României în spațiul Schengen, care a fost blocat de Austria în cadrul consiului JAI de pe 8 decembrie.
De la aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, țara noastră a făcut toți pașii pentru următoarea mare victorie pe plan extern, aderarea la spațiul de liberă circulație Schengen, care presupune eliminarea granițelor terestre și în aeroporturi pentru a reduce semnificativ timpul și costul transportului.
În acest moment, vămile de la granița cu Ungaria înregistrează cozi de kilometri de camioane care transportă mărfuri spre centrul și vestul continentului.
Accesul României a fost refuzat de austrieci din cauza problemelor cu migrația în spațiul Schengen, un motiv nejustificat și chiar revoltător, conform guvernului de la București. El mai acuză că ministrul de interne austriac Gerhard Karner, cel care a exprimat opțiunile țării sale în consiul JAI de pe 8 decembrie, „are apucături fasciste”.
Printre cei care s-au arătat foarte dezamăgiți de refuzul accesului României în spațiul de liberă circulație se numără și Ilie Năstase, fost lider ATP și senator în legislativul 2012-2016.
„E urât ce se întâmplă între țările astea. Credeam că oamenii care sunt împreuna de atâta timp, se ajută. Trebuie să se ajute între ei. Sunt mulți oameni care nu înțeleg treaba asta. Eu nu sunt de acord. De ce să-i pedepsim pe cei care sunt în Romania, pe privați? Trebuie să rupem relațiile diplomatice, părerea mea.
Oamenii ăștia au investit în Romania, au băgat din banii lor, nu sunt banii Austriei. Ministrul lor are apucături fasciste față de o țară despre care toată lumea din jurul lui spune ca a greșit. El nu înțelege asta.
Totuși, să mai așteptăm. Am înțeles că se mai face o reuniune între țările europene pentru a-i convinge că au greșit. Nu-mi place atitudinea lor. Au zis că au greșit, dar că le pare rău?”, a spus Ilie Năstase, conform playsport.ro.
Aceasta este a doua oară când ne este refuzat accesul în Schengen, după ce, în urmă cu 11 ani, am primit voturi negative din partea mai multor țări din vestul Europei. În aceeași situație cu România se află și Bulgaria, care a primit, pe lângă refuzul Austriei, și refuzul Olandei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER