:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FGiovanni-Becali-01-scaled.jpg)
Impresarul Giovanni Becali a dat detalii cu privire la modul în care a mituit judecătoarea din Dosarul Transferurilor, într-un moment în care toți credeau că va lua 20 de ani de puşcărie.
Giovanni Becali continuă să susțină că verdictul final în Dosarul Transferurilor a fost dat la comandă, aducând în discuție numele fostului președinte al României, Traian Băsescu.
Dosarul Transferurilor a fost unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție din România, prin care mai mulți președinți de cluburi de fotbal sau impresari declarau sume de transfer mai mici decât cele reale, păstrând banii pentru ei și plătind un impozit mai mic decât cel aferent.
În rechizitoriul DNA au fost prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo, Rapid, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către echipe din străinătate, între 1999 și 2005.
Impresarul Giovanni Becali spune că povestea din Dosarul Transferurilor a fost comandă, iar la ea a contribuit și FRF, condusă la vremea respectivă de Mircea Sandu.
„La prima instanță găsesc o judecătoare pe care mi-o găsește un nepot de-al cincilea… în casă la mine, la piscină și îi dau banu’. În prima instanță ne-a achitat, toți așteptau să ne dea 20 de ani.
Au făcut recurs procurorii, la a doua instanță ne-au dat 42 de ani în total, am făcut noi apel la Înalta Curte. Trei judecătoare, două au spus că nu suntem vinovați, una că da. În momentul ăla s-a rejudecat și a mai durat un an-doi.
Cu Năstase premierul și cu noi a început valul (n.r. de arestări), să arătăm ce drepți suntem noi. Au venit telefoane de la Băsescu, Coldea. Am trecut cu brio, am făcut doi ani și ceva, m-am comportat exemplar”, a declarat Becali la podcastul lui Alin Buzărin.
Toate activitățile din Dosarul Transferurilor s-ar fi făcut prin companii off-shore din străinătate. Cei 8 oameni de fotbal au fost acuzați că, prin intermediul unor tranzacții ilegale, au produs statului un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari și un prejudiciu de peste 10 milioane de dolari cluburilor de fotbal din Liga 1, între 1999 și 2005.
În aprilie 2012, toți cei 8 inculpați au fost achitați, dar în martie 2014 judecătorii Curții de Apel au dat următoarele sentințe, toate cu executare: Mihai Stoica – 3 ani și 6 luni, Giovanni Becali – 6 ani și 4 luni, Victor Becali – 4 ani și 8 luni, Cristi Borcea – 6 ani și 4 luni, George Copos – 3 ani și 8 luni, Gică Popescu – 3 ani, o lună și 10 zile, Jean Pădureanu – 3 ani și 4 luni, Gigi Nețoiu – 3 ani și 4 luni.
Sebastian Bodu, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) când a pornit ancheta din Dosarul Transferurilor, a spus la vremea respectivă, în exclusivitate pentru ProSport, cum s-a ajuns în respectiva situație.
„Am simțit o satisfacție profesională, m-am gândit că am făcut o treabă care a fost corect și profund documentată. Satisfacție umană nu am avut, pentru că nu mă pot bucura că merge cineva la închisoare.
A plecat de la investigațiile jurnalistice, de la niște articole de presă, care mi s-au părut bine scrise. De regulă, nu poți începe o investigație pentru orice apare în presă, dar de această dată ancheta era bine documentată, mi-a atras atenția. Plus că eram deranjat de faptul că lumea fotbalului s-a considerat mereu un stat în stat.
Am demarat această investigație, am început cu procurarea contractelor de la Ligă, am făcut solicitare să ni se dea documentele referitoare la acele transferuri și, surpriză, nu ni s-au dat!”, precizat Bodu în martie 2014.