În sfârșit, o veste bună pentru români, în dezastrul economic național! A scăzut indicele ROBOR la 6 luni
Indicere ROBOR la 6 luni a scăzut de la 8,28% la 8,27%, potrivit publicației Profit.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care instituțiile bancare din România își oferă, între ele, împrumuturi în lei. Evoluția acestui indice este în strânsă legătură cu nivelul de lichiditate care există în piață.
Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.
Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut
Indicere ROBOR la 6 luni a înregistrat o scădere, de la 8,28% la 8,27%.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a decis, începând cu luna octombrie a anului 2022, ca ratele să fie mai mari pentru creditele ipotecare, respectiv să aibă o creștere de la 2,65% la 4,06%, lucru care îi afectează pe toți românii care au credite la bancă, conform Romaniatv.net. Aceștia primesc, însă, o veste bună, după ce indicele ROBOR la 6 luni a scăzut cu 0,01 procente.
În schimb, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 8,18%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel de care se ține cont în momentul în care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe dintre creditele luate în lei.
În momentul când indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 8,15%, mai puțin decât este astăzi, persoanele fizice au trimis peste 7500 de solicitări în baza moratoriului legislativ aferent anului 2022 pentru a beneficia de suspendarea ratelor pe o perioadă de până la 9 luni, în timp ce persoanele juridice au înaintat 223 de astfel de solicitări.
Creșterea indicelui de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut considerabil începând cu luna octombrie a acestui an. IRCC se calculează în funcție de dobânda la care băncile își acordă reciproc împrumuturi și se aplică cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Acest indice se stabilește în fiecare zi de către Banca Națională a României, după calcularea mediei aritmetice a cotațiilor pe care le folosesc zece bănci selectate de BNR.