INTERVIU EXCLUSIV: DESCOPERĂ.RO a aflat de la NASA totul despre OSIRIS-REx!
O misiune istorică revine pe Pământ în acest weekend, iar DESCOPERĂ.ro îți spune tot ce trebuie să știi! Nava spațială OSIRIS-REx de la NASA aduce 250 de grame de material și roci colectate de pe Bennu, un asteroid potențial periculos ce s-ar putea prăbuși pe Pământ în septembrie 2182.DESCOPERĂ.ro a vorbit în exclusivitate cu dr. Tom Statler, expert NASA în asteroizi și apărare planetară!
Interviul integral îl puteți viziona pe site-ul www.DESCOPERĂ.ro și pe canalul de YouTube DESCOPERĂ.roduminică, 24 septembrie, începând cu ora 10.00!
Descoperit în 1999, Bennu este un mic asteroid ce trece pe lângă Pământ o dată la fiecare șase ani dar ar putea să ne lovească într-o zi de septembrie peste mulți de ani de acum.
Asteroidul Bennu este vechi de peste 4,5 miliarde de ani!
În octombrie 2020, nava spațială OSIRIS-REx de la NASA a coborât cu succes pe suprafața lui Bennu și a colectat material și roci. Mostrele au fost apoi depozitate într-o capsulă specială pentru a fi returnate pe Pământ.
În mai 2021, OSIRIS-REx a spus „Adio!” asteroidului Bennu și s-a îndreptat spre Terra pentru a livra mostrele ce sunt așteptate să ajungă în data de 24 septembrie 2023. După ce va returna cu succes materialul de pe Bennu, nava spațială va porni într-o nouă misiune și se va îndrepta spre un alt asteroid, Apophis, în 2029.
O relicvă a Sistemului Solar, Bennu este vechi de peste 4,5 miliarde de ani!
Bennu, cheia în elucidarea evoluției vieții pe Pământ?
Cercetătorii cred că Bennu s-a desprins dintr-un asteroid mai mare, bogat în carbon, în urmă cu 700 de milioane până la 2 miliarde de ani. Cel mai probabil, Bennu s-a format în centura de asteroizi principală dintre Marte și Jupiter, iar după aceea s-a apropiat de Pământ.
Tocmai pentru că este făcut din materiale atât de vechi, Bennu ar putea conține molecule organice similare cu cele implicate în evoluția vieții pe Pământ.