Ministrul Ionuț Stroe, anunț despre stadionul „Arcul de Triumf”: „Pot să închirieze!”. Ce meciuri se pot juca aici gratis și când revin fanii în tribune
Prezenți la finala campionatului național de rugby, președintele COSR, Mihai Covaliu, și ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, s-au îndrăgostit atât de tare de sportul cu balonul oval încât la finalul meciului dintre Știința Baia Mare și SCM Timișoara (scor 23-17) au coborât în iarbă pentru a face câteva pase alături de președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache.
Chiar dacă a fost impresionat de calitățile rugbystice ale celor doi, în special ale ministrului Stroe, care s-a dovedit în formă maximă, Petrache a recunoscut că nu i-ar oferi un post de jucător în echipă, ci în afara ei.
„Ar trebui să îi caut un post într-o echipă domnului Stroe, dar postul lui ar trebui să rămână de ministru, e important acolo. Dar l-aș pune pe postul de coordonator al predării stadionului ”Arcul de Triumf”. Să primim stadionul și să putem juca. Din discuțiile pe care le-am avut, sper să jucăm, să putem să disputăm meciul contra Belgiei, pe data de 1 noiembrie, să deschidem Arena Națională de Rugby împotriva belgienilor, restanța pe care o avem de disputat în Campionatul European”, a spus Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.
Ionuț Stroe: ”Stadionul Arcul de Triumf va fi în continuare casa rugby-ului românesc”
În ceea ce privește Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf”, pentru care multe echipe de fotbal și-au exprimat interesul de a juca acolo, ministrul Ionuț Stroe a dat asigurări că acesta va rămâne al rugby-ului, dar că pe el ar putea evolua, în funcție de disponibilități, și reprezentantele altor sporturi, în schimbul unei chirii.
„Nu putem vorbi de a da la o parte rugby-ul de pe stadionul ”Arcul de Triumf”. Cu siguranță nu. Este casa rugby-ului românesc, el va găzdui meciurile echipei naționale, turneele, finalele campionatelor de rugby. Din punctul meu de vedere ”Arcul de Triumf” va fi în continuare casa rugbyului românesc, dacă îi putem spune așa. Evident că prezența altor echipe, altor sporturi acolo nu poate fi îngrădită, atâta timp cât acest obiectiv de 40 de milioane de euro este făcut din bani publici. Vor exista niște proceduri clar și bine definite.
Va exista o modalitate prin care și alții, în condițiile în care vor să plătească și să închirieze acest bun din domeniul public pot să o facă, dar în nici un caz nu putem vorbi de eliminarea rugby-ului de acolo. Vreau să fim bine înțeleși. Mai mult decât atât, noi ca minister sprijinim financiar activitatea federației.
Vom pune la dispoziția federației și a echipelor de rugby această bază în regim de folosință gratuită, cum am făcut-o și până acum, în nici un caz nu putem vorbi despre înlăturarea sau excluderea unor sporturi din cauza prezenței celorlalți”, a anunțat Ionuț Stroe, Ministrul Tineretului și Sportului.
Știința Baia Mare a cucerit al șaptelea titlu de campioană
Finala SuperLigii CEC Bank la rugby s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Știința Baia Mare a învins cu scorul de 23-17 (10-10) pe SCM Timișoara, cucerind al șaptelea titlu național din istorie. Îndârjirea cu care s-a jucat, modul în care jucătorii au luptat pentru fiecare minge, i-au entuziasmat pe oficialii prezenți la partidă. „Am văzut multă determinare, am văzut multă dorință de a demonstra că după această perioadă o echipă sau cealaltă poate câștiga. O atmosferă de competiție, o atmosferă în care s-au respectat regulile, rugby-ul este un sport care te învață să respecți regulile, să fii fair-play chiar dacă contactul este unul dur, bărbătesc. Un meci frumos, o competiție frumoasă”, a anunțat Mihai Covaliu, președinte Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
A fost un meci frumos, disputat în viteză, greu. Mă așteptam să se joace așa, mă așteptam să vedem la jucători dragostea de balon, pentru că, să nu uităm, se apropie meciurile internaționale. În tribună l-am avut pe Andy Robinson și cred că fiecare dintre jucători a vrut să-și arate măiestria, toate lucrurile pe care le poți arăta unui antrenor, unui scouter care este în tribună și care caută exact aceste lucruri, caută jucătorul care este mai în formă – Alin Petrache
Ionuț Stroe: ”Poate la finalul anului să avem din nou spectatori în tribune”
Ionuț Stroe s-a arătat încântat de spectacolul sportiv arătat de cele două echipe, chiar dacă nu au fost suporteri în tribună. El a recunoscut că până la finalul anului speră ca fanii să revină pe stadioane, după anumite reguli ce vor fi stabilite: „A fost un spectacol reușit. Bineînțeles că golul din tribune îl resimțim cu toții. Sper ca cifrele pandemiei, factorul de care de fapt depindem în acest moment, rata de răspândire comunitară, să scadă. În acel moment, când vom diminua aceste cifre, vom putea vorbi de prezența spectatorilor pe stadioane. Atenție, doar după un scenariu foarte bine definit și controlat. Până la urmă, spectacolul sportiv este complet atunci când există spectatori și cred că poate la finalul acestui an să putem avea acest moment mult așteptat”.
Calendar competițional încărcat pentru rugbyști
Chiar dacă s-a disputat finala SuperLigii CEC Bank, rugbyștii nu vor intra în vacanță. Perioada care va veni va fi foarte plină, cu meciuri în Cupa României, dar și internaționale. Președintele FRR, Alin Petrache, a explicat ce urmează pentru jucătorii români: „Suntem al doilea sport de echipă care am pornit activitatea și nu avem accidentați, nu avem infectați cu Covid și acesta e lucrul cel mai îmbucurător. Urmează Cupa României, urmează activitate intensă până la meciurile internaționale. Pe data de 25 octombrie vom juca în Rusia, mergem să jucăm cu reprezentativa A a echipei din Rusia, România A – Rusia A, pentru a pregăti meciul cu Belgia, restanța pe care o avem în Campionatul European, pentru că este un meci important, este un meci ca o finală pentru noi. În clipa în care câștigăm, vom termina pe podium”.
FOTO: Razvan Pasarica/Sport Pictures