Jongleriile lui Giovanni
Pentru a avea o acoperire cât mai bună în fața legii, cei inculpați în dosarul „Transferurile“ au apelat la oameni cu experiență juridică. ProSport vă prezintă în premieră depoziția unuia dintre ei, olandezul Johan Versluis.
Avocat de profesie, Versluis a fost interogat de autoritățile olandeze și de procurorii DNA în calitate de martor în faimosul dosar, jucând un rol esențial în cinci din cele 12 transferuri anchetate. Cum e implicat olandezul în dosarul „Transferurile?”. Prin cele trei firme pe care le controlează în calitate de acționar unic sau majoritar, Phoenix BV, Intermark International BV și Bedrijfskundig Advisebureau BV, Versluis a cumpărat drepturile de transfer a cinci jucători români, după ce susține că s-a consultat cu anumite firme.
Acestea din urmă nu sunt altceva decât off-shore-urile în spatele cărora se află frații Victor și Giovanni Becali.
De obicei, firmele lui Versluis cumpărau jucătorii la prețuri ridicole, după care vindeau fotbaliștii la cluburi din afara României, reușind un profit considerabil. Cea mai mare parte a profitului era ulterior trimisă la off-shore-urile verilor Becali. „Executam ce ni se comanda în aceste afaceri”, spune Versluis.
Codrea, cel mai bun exemplu
Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Ionel Ganea și Lucian Sânmărtean sunt cei cinci jucători care au fost transferați prin intermediul firmelor lui Versluis. Dintre cele cinci transferuri, cel al lui Codrea are cel mai simplu mecanism. În 2001, Phoenix BV l-a cumpărat pe Codrea de la Dinamo pentru 70.000 de dolari. „E un preț real pentru drepturile de transfer ale lui Paul Codrea”, spune Versluis în depoziția sa. La scurt timp, Phoenix îl vinde pe Codrea la Genoa pentru 2.650.000 de dolari, sumă plătită în trei tranșe. La câteva zile distanță, firma olandeză varsă suma de 2.597.000 de dolari în conturile firmelor Star Advisors SA și Sport Ventures SA, off-shore-uri în spatele cărora procurorii DNA susțin că se află Giovanni Becali. Schema a fost repetată și la celelalte patru transferuri. Și în cazul transferului lui Mitea la Ajax ar fi trebuit să fie la fel, însă clubul olandez a refuzat intermedieri.
Â
TRANSFER PAUL CODREA
Â
A.Phoenix VB îl cumpără pe Codrea de la Dinamo pentru 70.000 de dolari
B. În perioada 31 ianuarie 2001 – 18 martie 2002, Phoenix BV încasează de la clubul italian Genoa 2.650.000 de dolari, plăți care țin de “transferul lui Paul Codrea”.
C. În perioada 5 ianuarie 2001 – 21 martie 2002, Phoenix BV varsă în conturile firmelor Star Advisors și Sport Ventures o sumă aproape identică cu cea încasată de la Genoa.
D. Clubul italian Genoa neagă că l-ar fi cumpărat pe Codrea de la Phoenix BV, susținând că nu au existat intermediari în transfer.
Â
5 milioane de dolari este suma cu care au fost prejudiciate cluburile Dinamo și Gloria Bistrița în transferurile intermediate de Versluis