Omul de afaceri Gigi Becali, încercerat la Penitenciarul Poarta Albă, va putea să aibă telefon mobil când se află la muncă, dar va continua să meargă la biserica din unitatea de detenție și să fie însoțit de un supraveghetor la muncă, a decis, luni, Judecătoria Medgidia.
Magistrații Judecătoriei Medgidia au admis, luni, în parte, solicitarea lui Gigi Becali de a putea merge fără însoțitor la muncă, la Academia „Gheorghe Hagi”, și la slujbe la o biserică din afara penitenciarului, precum și să poată avea telefon mobil.
Astfel, Becali poate avea telefon mobil în timpul cât se află la muncă.
„Admite contestația formulată de persoana privată de libertate George Becali, deținut în Penitenciarul Poarta Albă, județul Constanța – împotriva Încheierii nr.494 din 17.07.2014 dată de judecătorul de supraveghere a privării de libertate pentru Penitenciarul Poarta Albă în Dosarul nr.787/2014, pe care o desființează numai cât privește capătul de cerere referitor la deținerea și utilizarea telefonului mobil personal pe timpul cât se află în afara locului de deținere. Rejudecând, admite această cerere și acordă persoanei private de libertate George Becali dreptul la deținerea și utilizarea telefonului mobil personal pe timpul cât se află în afara locului de deținere„, se arată în soluția dată de judecători.
Decizia instanței este definitivă.
Avocatul omului de afaceri, Bogdan Vlad, a declarat că este surprins de decizia intanței, pentru că legea i-ar fi dat dreptate lui Gigi Becali în legătură cu toate cele trei solicitări.
„Mă surprinde soluția de admitere doar în parte a contestației. Așa cum i s-a recunoscut dreptul de a deține telefon mobil, așa legea îi dădea dreptate și în celelalte două privințe. Nu înțeleg cum s-a făcut diferența. O să vedem ce se spune în motivarea instanței„, a spus avocatul.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, Gabi Botezan, a afirmat că în această situație Gigi Becali va putea avea telefon mobil când se află la locul de muncă, dar va trebui să-l predea la întoarcere.
„Persoana privată de libertate care primește acest drept va putea lua telefonul mobil când se deplasează la locul de muncă indicat, dar va trebui să predea aparatul imediat ce revine în penitenciar. Sub nicio formă telefonul mobil nu poate fi păstrat în incinta penitenciarului„, a precizat Gabi Botezan.
Gigi Becali a făcut inițial o solicitare privind cele trei aspecte către conducerea unității de detenție, care i-a fost însă respinsă, apoi a depus o plângere la judecătorul delegat din penitenciar, care a fost de asemenea respinsă, iar ulterior a înaintat o plângere în instanță.
În 11 septembrie, Becali a fost dus la Judecătoria Medgidia, care a luat în discuție solicitarea depusă de omul de afaceri, instanța rămânând atunci în pronunțare.
Săptămâna trecută, Becali a primit o permisie de cinci zile, el plecând marți din Penitenciarul Poarta Albă și mergând la locuința sa din Pipera, județul Ilfov.
Gigi Becali a mai primit o permisie de 24 de ore și în luna mai, în urma unei decizii luate în luna aprilie de comisia de specialitate a Penitenciarului Poarta Albă, el fiind recompensat pentru bună purtare, după ce a participat la activități și a respectat regulamentul.
El a mers atunci la locuința sa din Pipera și la cimitir, la mormântul mătușii sale, unde a aprins lumânări. De asemenea, Becali a dat mai multe declarații și interviuri presei.
Ulterior, conducerea Penitenciarului Poarta Albă s-a autosesizat cu privire la comportamentul pe care Gigi Becali l-a avut în ziua în care a obținut permisia și pentru o intervenție telefonică în cadrul unei emisiuni televizate, declanșând procedura disciplinară în cazul acestuia. Astfel, el a fost sancționat cu suspendarea dreptului la vizită și cu suspendarea dreptului de a primi pachete, timp de o lună. Gigi Becali a contestat sancțiunea la Judecătoria Medgidia. Instanța a admis contestația lui Becali și a decis că acesta are din nou dreptul de a primi vizite și pachete în penitenciar.
Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării și a primit ulterior un spor de șase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.
Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce Administrația Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia. Finanțatorul FC Steaua execută pedeapsa în regim deschis.
El a depus, în timpul detenției, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum și o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.
Instanța a respins și cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv că acesta ar avea nevoie de o intervenție chirurgicală la coloană.
articol scris de Cătălin Legănel
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER