Lovitura care îl zdruncină crunt pe Vladimir Putin vine din Olanda! Firma cu venituri de 279 de miliarde de dolari nu mai cumpără țiței din Rusia!

Lovitura care îl zdruncină crunt pe Vladimir Putin vine din Olanda
Vezi galeria foto - 4 poze

Grupul Vitol, cel mai mare transportator independent de combustibil independent, va înceta să mai tranzacționeze țiței rusesc la sfârșitul acestui an.

Conform CNN, compania olandeză nu va mai participa la nicio nouă tranzacție cu partea rusească. Vitol a refuzat momentan să comenteze decizia, mai arată sursa citată.

Din momentul în care Rusia a pornit războiul în Ucraina în luna februarie a acestui an, SUA, Marea Britanie, Canada și Australia au anunțat sancțiuni în ceea ce privește importul de țiței din Rusia. Momentan, țările europene nu au anunțat o decizie similară, în condițiile în care aproximativ 40% din țițeiul folosit în UE vine din Rusia.

Lovitura care îl zdruncină crunt pe Vladimir Putin vine din Olanda! Firma cu venituri de 279 de miliarde de dolari nu mai cumpără țiței din Rusia!

De asemenea, în urma conflictului, companii precum Shell, TotalEnergies și Nestle au încetat și ele să cumpere materie primă din Rusia, în contextul în care combustibilul rusesc devine din ce în ce mai toxic pentru cumpărătorii săi. Petru a deveni mai apetisant pe piață, rușii vând acum țițeiul și cu 34 de dolari pe baril.

Agenția de Energie Internațională estima miercuri că producția de țițeiul rusesc va scădea cu 1,5 milioane de barili pe zi în Aprilie și ar putea scădea cu până la 3 milioane pe zi începând cu luna mai.

„Chiar dacă unii cumpărători, cei mai mulți din Asia, au început să cumpere mai mult țiței rusesc, cumpărătorii tradiționali iau din ce în ce mai puțin. Acum nu există semne care să indice volume de combustibil crescute transportate către China”, transmite Agenția de Energie Internațională.

Veniturile grupului olandez Vitol s-au dublat anul trecut, ajungând la 279 de miliarde dolari, după ce economiile globale s-au redeschis în urma pandemiei de COVID.

Totodată, există semne care arată că țările din UE ar putea fi următoarele care ar putea renunța la țițeiul rusesc. Președintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen a declarat recent că blocul comunitar ar putea impune un embargo la importurile de țiței ca parte a unui nou pachet de sancțiuni.

Acest lucru ar duce la o explozie a prețurilor la țiței, în condițiile în care Rusia este cel de-al doilea mare exportator de țiței al lumii, după Arabia Saudită. Rușii dețin 14% din această piață, arată Agenția.

Publicat: 14 04. 2022, 23:51
Actualizat: 14 04. 2022, 23:52