MAE, sfaturi pentru românii care vor să scape de carantină și izolare când ajung în Austria
România se află pe primul loc în Europa în clasamentul infectărilor cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, toate acestea după ce s-au înregistrat 555 de noi cazuri de Covid-19.
Astfel, situația din România a făcut ca autoritățile din Austria să decidă ca românii care ajung în țara lor să stea în carantină sau izolare, dar MAE le dă sfaturi românilor cum să „fenteze” aceaste reguli și să nu stea închiși la domiciliu pentru 14 zile.
Cum pot românii să scape de carantină sau izolare dacă ajung în Austria
Austriecii au anunțat că cei care nu respectă regulile impuse de autorități și nu vor sta în carantină sau izolare vor fi amendați cu 1.450 de euro, dar Ambasada României în Austria a oferit informații pentru românii care vor să evite carantina.
Ambasada României în Austria informează că românii pot evita carantina sau izolarea de pe teritoriul austriac dacă dețin un test negativ pentru noul coronavirus.
„Din cauza situației epidemiologice, începând din 09.07.2020, ora 00.00, accesul cetățenilor din România în Austria este posibil numai dacă dețin un test biologic molecular negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile, în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 14 zile unei izolări/carantine la domiciliu (sau hotel), imediat după intrarea în Austria. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 14 zile se suspendă. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români.
Restricțiile nu se aplică transportatorilor profesioniști de marfă.
TRANZIT: se permite în regim permanent tranzitul, fără oprire, al cetățenilor români pe teritoriul Austriei spre destinații din alte țări. Dacă tranzitul este dinspre România, trebuie prezentate documente care dovedesc permisiunea intrării pe teritoriul țării de destinație (domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar”, a transmis Ambasada României în Austria.