Marele maestru de șah, Garry Kasparov, participă joi și vineri la două evenimente cu public la Timișoara, la care va discuta despre impactul inteligenței artificiale asupra lumii în care trăim și nu numai.
Mare dușman al lui Putin, considerat astăzi de regimul de la Kremlin chiar terorist, cel care are origini evreiești și armenești și nu mai trăiește astăzi în Rusia, a punctat că lumea occidentală se raportează fundamental greșit la conflictul din Ucraina.
Garry Kasparov a punctat clar că Ucraina e lăsată singură de americani și europeni, într-un conflict cu o forță disproporționată.
„Nu pare că Harkovul e realmente amenințat, nu cred că este un pericol iminent. Dar dacă rușii vor avea succes, Ucraina va trebui să supraviețuiască. Nu-mi pot imagina o politică mai stupidă a Americii decât aceea de a nu da voie ucrainenilor să lovească ținte rusești. Rusia a atacat cu trupe masive, iar Occidentul greșește mizerabil.
Ar trebui să aibă o strategie pentru victoria Ucrainei. Înainte să auzim de aprovizionare cu arme a regiunilor Harkov sau Herson ar trebui să auzim de la Biden că Ucraina trebuie să câștige. Când declari victoria drept scop, poți discuta despre cum o poți obține.
Să spui că ești de parte cui trebuie nu înseamnă nimic. Ucraina a fost depășită depășită în raport de 1/12 ca forțe militare. Când te gândești că din Coreea de Nord au mers mai multe arme către Rusia decât din Germania către Ucraina, îți dai seama ce face Biden”, a declarat Kasparov, la o întrebare adresată de ProSport despre situația din Harkov.
Șahistul a precizat că are țări în care nu mai poate merge, pentru că nu se simte în siguranță. Și la Timișoara, a avut paza lângă el.
„Numărul de țări în care pot să merg s-a micșorat. Deși am vizitat de-a lungul vieții peste 100 de țări. Nu e o onoare, dar recunosc că e bine pentru mine că o dictatura ilegitimă mă consideră terorist. România e una dintre puținele țări unde mă simt în siguranță să vin. La fel se întâmplă și în Polonia sau țările baltice. Desigur, la evenimente publice este pază, dar nu pot merge în Ungaria sau alte țări un e nu se conștientizează ce se întâmplă în Rusia”, a precizat Kasparov.
Garry Kasparov crede că un cetățean slovac a ajuns să-l împuște pe Robert Fico pentru că discursul public al ultimilor ani este unul prea emoțional. „E prea devreme să ajung la o concluzie, dar informația că atacatorul face parte dintr-o grupare pro-rusă complică lucrurile. Sunt prea multe emoții. Populismul schimbă gândurile în emoții.
E foarte posibil ca oamenii instabili să recurgă la gesturi radicale. Nu e o scuză pentru violență. Dar violența e ca și apa, își croiește drum. Ceea ce s-a întâmplat e o amenințare pentru Ucraina. Avem acolo de peste 2 ani un război, un conflict început de mai bine de zece ani. Nu este de neconceput ca țările vecine să ia parte la această instabilitate”, a detaliat șahistul.
Născut la Baku, dar fără origini azere, ci armenești, Kasparov a comentat și despre probleme privind regiunea Nagorno Karabah, ocupată de Azerbaidjan, după ce fosta URSS o atribuise armenilor. „Regiunea e acolo unde e locul ei. Iar ceea ce spun îmi dă o ușoară emoție, în contextul originilor mele armenești. Dar este o poveste lungă, din politica Armeniei și a Rusiei. Trebuie mers mai departe”, a punctat Kasparov.
În 1997, Kasparov a jucat șase partide cu calculatorul IBM Deep Blue, soldate cu trei remize, un succes al său și două ale mașinăriei. El spune că azi, așa ceva nu și-ar mai avea sensul., chiar lăsând la o parte AI. „Nu se mai poate, azi orice program de pe telefonul mobil e mai puternic decât era Deep Blue. Nu mai există competiția aceea între computer și oameni.
Computerul e mai bun, dar nu cred că asta ar trebui să ne descurajeze. E important să învățăm de la mașini. Când vorbim de noile tehnologii, vorbim de amenințări, dar cred că asta se întâmplă pentru că orice tip de tehnologie poate reprezenta o amenințare. E mai ușor să folosești tehnologia pentru a face rău decât a face bine. Eu sunt în tabără optimistă. Contează cine controlează tehnologia. Pe noi, ca omenire, tehnologia ne-a făcut mai puternici”, a punctat adversarul lui Putin.
Altfel, marele maestru a făcut și un tur ghidat al Timișoarei, oraș în care a ajuns pentru prima dată. „Acum știu mai multe decât acum 5 ore, am fost la un tur. Am aflat ce s-a întâmplat în 1989, am aflat multe despre caracterul multietnic și multicultural al orașului”, a mai spus șahistul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER