Maria Olaru a devenit cetățean de onoare al Timișoarei!

Maria Olaru a primit sâmbătă, de Ziua Timișoarei, titlul de cetățean de onoare al orașului.

Multipla medaliată mondială, fosta gimnastă are o carieră didactică în capitala Banatului, urbe în care a ales să se mute de mai mulți ani.

Lăudată și pentru sinceritate

Născută în 1982, Maria Olaru a fost unică, pentru că, dacă gimnaste de top a mai avut România, ea a fost singura care a scris o carte despre abuzurile din gimnastică.

Între altele, fosta campioană olimpică, mondială și europeană, Olaru a povestit, printre altele, în „Prețul aurului: Sinceritate incomodă”, inclusiv cum, deși a crescut fără tată și avea o mamă alcoolică, în ziua de majorat, pentru că a băut șampanie, Mariana Bitang i-a spus că „Ai să ajungi ca maică-ta, Olaru!”.

Iată ce a spus primarul Timișoarei la acordarea distincției. „Maria Olaru nu a fost doar o sportivă extraordinară. Acum că sunt jocurile olimpice vedem de ce este cineva în stare, care investește, care se sacrifică, care se trezește în fiecare dimineață devreme, așa cum ne spune David Popovici, de ce suntem în stare noi ca oameni că avem acest spirit de luptători. Iar Maria Olaru este unul de succes. Dar a avut și curaj într-un moment în care în societate românească nu prea se vorbea despre părțile întunecate ale sportului, ale societății . A avut curajul să fie vocea unei tinere generații care spune pe șleau că uneori, lucrurile nu sunt așa cum par. Ne bucurăm că a ales Timișoara pentru ea și băiatul ei, ca o casă a ei”, a spus Dominic Fritz.

Comparată cu Lia Manoliu și David Popovici

Textul de Laudatio a fost citit de Bogdan Burileanu, jurnalist sportiv, scriitor, dar și expert COSR. El a spus că a remarcat-o din prima pe Maria Olaru, care avea 1,63 și era mai înaltă decât restul colegelor de echipă. El a comparat-o, ca spirit, cu Lia Manoliu și David Popovici.

„Cred că vedeam cu toții o fată mai înaltă decât celelalte, cu o figură gravă și o privire pătrunzătoare, care, cel puțin pentru mine, făcea o notă aparte. Nu știu de ce, dar ieșea în evidență! Cineva m-a și întrebat și am spus: fata asta emană forță și onestitate, și voință foarte nestrunită intelectuală. Cine a gândit spiritul olimpic parcă a sistematizat-o pe Maria”, a spus Burileanu despre Maria Olaru.

„Nu există noroc, nu există magie”

Modestă, actuala profesoară de al Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest, Olaru a mulțumit Timișoarei că a adoptat-o.

„Poate vă întrebați de ce am ales Timișoara, mai ales că vin din fundul Moldovei, așa cum se spune, din Bucovina, din Fălticeni. Îmi place să spun că Fălticeniul mi-a dat cei 7 ani de acasă și o spun cu toate convingerea, Deva, unde am petrecut 13 ani, m-a format ca om, iar Timișoara, și vă mulțumesc încă o dată pentru această oportunitate, mi-a dat ocazia să mă șlefuiesc și să devin omul care sunt astăzi.

Au trecut mulți ani de atunci. Timișoara m-a surprins cu această distincție. Legat de carieră sportivă aș vrea să vă spun că nu există noroc, nu există magie, decât muncă, sacrificii, determinare și hai să spun și puțin noroc”, a precizat Maria Olaru la primirea titlului de cetățean de onoare.

Maria Olaru s-a lăsat de gimnastică în 2000, la doar 18 ani. Chiar și așa, are titlul de campioană europeană pe echipe, titlul mondial pe echipe și cel olimpic pe echipe.

A devenit a doua campioană mondială la individual compus a României, după Aurelia Dobre în 1987, la Mondialele de la Tianjin. La Sydney urcat pe treapta a treia a podiumului 100% românesc, dar bronzul a fost înlocuit cu argintul, după ce Andreei Răducan i s-a retras medalia.

Mai are un câte bronz la sărituri, atât la nivel european, cât și mondial. Este președinte al Academiei Olimpice Române din Timișoara.

Publicat: 03 08. 2024, 23:07