Magnatul ucrainean Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk, își deschide o nouă afacere, de data aceasta în România.
DTEK, grupul controlat de miliardarul Rinat Ahmetov, a intrat puternic pe piața de energie din țara noastră și a achiziționat un parc voltaic în județul Dâmbovița.
Grupul lui Ahmetov a avut setat un target de 500 MW pentru proiectele de energie verde pe plan local și și-a dezvăluit ambițiile făcând pași concreți în acest sens. DTEK a montat primele turbine eoliene în țara noastră, marcând un restart în această industrie după un deceniu de stagnare pe piață.
DRI, subsidiara internațională a grupului DTEK, a făcut un pas important către atingerea obiectivului său de a dezvolta 1.000 MW în proiecte de energie verde în România până în anul 2028.
Acesta reprezintă unul dintre cele mai mari portofolii verzi aflate în dezvoltare pe plan local. DTEK Renewables International (DRI), cu sediul în Olanda, a achiziționat recent un parc fotovoltaic cu o capacitate de 126 MW, situat în localitatea Văcărești (Dâmbovița).
Ultima achiziție marchează al treilea proiect de energie regenerabilă al DRI în România. Totul pentru îndeplinirea obiectivului de a dezvolta un portofoliu de 1 GW în țară până în 2028.
DRI deținea deja două proiecte operaționale similare care produc energie electrică de la începutul lui 2024. Un parc fotovoltaic de 53 MW în localitatea mureșeană Glodeni și un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, în județul Iași. Astfel, împreună cu noul proiect de la Văcărești, portofoliul DRI în România atinge 239 MW.
„Acesta este al treilea proiect de producție de energie regenerabilă al DRI în România, reprezentând un nou pas în atingerea obiectivului de a dezvolta 1 GW portofoliu în țară până în 2028”, a transmis compania.
Construcția parcului solar din urbea dâmbovițeană va demara în această toamnă și va fi operațional în toamna anului viitor. Parcul fotovoltaic va produce aproximativ 205,8 GWh de energie electrică pe an. Suficient pentru a acoperi consumul a aproximativ 50.000 de gospodării și pentru a contribui la evitarea emiterii a 48.000 de tone de dioxid de carbon anual.
„Achiziția parcului fotovoltaic de la Văcărești ilustrează ambiția DRI de a deveni un jucător important pe piața din România. Credem că România are toate instrumentele pentru a deveni un hub în sectorul energiei regenerabile, iar noua schemă a Contractelor pentru Diferență (CfD) încurajează companii ca DRI să continue investițiile și să contribuie la dezvoltarea potențialului României în energia eoliană și solară”, a spus John Stuart, CEO DRI.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER