Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu, a fost premiat, duminică, la Iași, la Gala „Premiile Naționale Negruzzi”. Reputatul tehnician în vârstă de 79 de ani a fost invitatul special al evenimentului și a primit premiul „Dana Konya – Petrișor”.
Mircea Lucescu a primit duminică, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, o distincție specială în cadrul galei „Premiile Naționale Negruzzi”. Evenimentul a avut loc la Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, iar selecționerul României, invitatul special la gală, a primit Premiul Special „Dana Konya – Petrișor” din partea primarului municipiului Iași, Mihai Chirica.
Premiul a fost instituit în anul 2021, în memoria strănepoatei familiei Negruzzi – inițiatoare a proiectului, cofondatoare și o prezență activă în desfășurarea primelor ediții ale evenimentului.
La final, Mircea Lucescu a adresat și un mesaj emoționant pentru români, chiar de Ziua Națională a României.
„Le doresc în primul rând să fie sănătoși, bolile să-i ocolească din toate punctele de vedere. În al doilea rând, avem nevoie de pace, pentru că este extrem de important în ce atmosferă trăim.
Știm că cel mai dezastruos lucru în viață este frica. Nici setea, nici foamea, ci frica este. Aș vrea să înlăturăm această frică, iar oamenii să se poată concentra pe lucrurile sportive, culturale, profesionale. Pacea ar fi lucrul cel mai important, apoi stabilitatea în toate domeniile de activitate.
Aș vrea ca după aceste alegeri să văd din nou, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, în momentele de dificultate, că a fost cutremur, că a fost un război, o că a fost o pandemie, să văd din nou oamenii aproape, că se apropie unii de alții cu respect și cu dragoste.
Am atâtea momente în care m-am simțit mândru că sunt român, la fiecare dintre titlurile câștigate am simțit acea mândrie de apartenență la România și la fotbalul românesc. Și când am câștigat Cupa UEFA cu Șahtior, abia așteptam să pun steagul pe umerii mei”, a declarat Mircea Lucescu.
Selecționerul României și-a amintit de perioada în care evolua pentru Corvinul și Dinamo și venea să joace la Iași, fie în Copou, fie pe Constructorul.
„Legătura mea cu Iașiul are ceva vreme, a început când eram jucător la Dinamo, veneam și jucam la Iași. Iașiul a fost întotdeauna un fief al lui Dinamo București, prietenii mei de aici sunt dinamoviști. Am crescut împreună cu ei, am evoluat împreună cu ei, nu am uitat niciodată ce înseamnă Iașiul. Îmi aduc aminte că într-un meci cu Corvinul Hunedoara am jucat cu Constructorul Iași, am traversat podul, am câștigat cu Corvinul, dar atât de mult mă iubea lumea că m-au luat pe brațe și m-au purtat așa tot podul. Am trecut pe brațele lor. Aceste lucruri nu se pot uita, eu eram încă jucător.
Pe urmă sigur, am venit cu echipa națională și ca jucător, și ca antrenor. Dincolo de aspectul ăsta sportiv, legătura a fost spirituală. Mi-a plăcut întotdeauna Iașiul, l-am considerat un oraș nu numai extrem de important în istoria noastră, dar și din punct de vedere cultural. Iașiul a dat întotdeauna niște oameni deosebiți în toate domeniile, academic, sportiv, cultural, științific. Am fost legat și de zona asta, pentru că tata e din Bucovina”, a mai spus Lucescu.
Luni, 2 decembrie, Mircea Lucescu va lansa, tot la Iași, ediția a II-a a cărții „Mirajul gazonului”, prilej cu care va primi și titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași.
Foto: ProSport
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER