Momente emoționante în Copou. Tony da Silva, gest superb pentru un copil operat pe creier

La începutul lunii iunie, Marian, un copil în vârstă de doar 10 ani, din Tulcea, a suferit o intervenție chirurgicală rară, pe creier, la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași.

Medicii i-au extirpat o tumoră gigant, de 10 centimetri, printr-o intervenție în premieră, care a durat aproximativ 5 ore. Pasionat de fotbal, Marian a fost vizitat la spital de către oficialii clubului Politehnica Iași, iar la doar câteva zile de la operație a ținut cu tot dinadinsul să meargă la stadionul din Copou. Iar în această săptămână a fost invitatul lui Tony da Silva, în cabina antrenorilor.

Momente emoționante în Copou. Tony da Silva, gest superb pentru un copil operat pe creier. „M-am simțit mic în fața lui”

Marian, un copil de doar 10 ani, din Tulcea, a reușit să impresioneze pe toată lumea cu determinarea și bucuria sa. Diagnosticat cu o tumoră gigant la nivelul creierului, puștiul pasionat de fotbal a depășit rapid toate problemele și a arătat o voință de fier. Micul pacient din Tulcea a avut și parte de mai multe surprize din partea oficialilor clubului Politehnica Iași. Înainte de a fi operat pe creier, managerul executiv al Politehnicii, Florin Briaur, i-a oferit copilului un echipament al clubului, iar la câteva zile după operație Marian uimea pe toată lumea, schimbând deja câteva pase pe gazonul arenei din Copou, împreună cu fundașul stânga Ștefan Ștefanovici.

În această săptămână, Marian a revenit pe stadion, la invitația antrenorului Tony da Silva. Extrem de emoționat de acest caz, tehnicianul portughez l-a invitat pe Marian în cabina antrenorilor și l-a învățat noțiuni tactice.

”A fost un moment emoționant pentru mine. Până la urmă este un copil care luptă pentru viața lui, iar eu m-am simțit mic în fața lui. Dacă putem să-i dăm măcar un zâmbet, asta e cel mai important. Mă bucur dacă am putut să aduc un zâmbet pe chipul lui, să stau cu el. O să țin legătura mai mult cu el, este important pentru el din punct de vedere mental să vadă că nu e singur”, a declarat Tony da Silva.

„Domnul antrenor mi-a arătat tacticile de joc”

Emoționat la rândul său după întâlnirea cu antrenorul Iașiului, Marian spune că va ține legătura cu Tony cât mai des. Și după victorii, dar și după înfrângeri. Așa cum i-a cerut tehnicianul lui Poli Iași.

„Am avut ocazia să stau de vorbă cu domnul antrenor, care mi-a oferit un nou tricou. Mi-a arătat și tacticile de joc ale echipei, tactici noi. Mi-a plăcut. Și mi-a spus să-l sunt, când câștigă sau când pierde, să stăm de vorbă”, spune Marian, puștiul din Tulcea pasionat de fotbal.

Mama lui Marian, Nicoleta Miron, le-a mulțumit celor din Copou pentru momentele de bucurie oferite fiului său: „Înseamnă foarte mult pentru el, Marian a fost foarte emoționat. Orice mamă își vrea copilul fericit, mai ales prin ce a trecut el. Dacă este el fericit, sunt și eu fericită”.

Operație pe creier printr-o intervenție rară

Conf. Univ. Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, cel care a efectuat intervenția, a rămas impresionat de voința micului pacient.

„Mă bucur pentru Marian. Mă bucur că a avut o recuperare rapidă, după o operație complexă pe care a suferit-o. Voința pe care o are cu siguranță va face recuperarea și vindecarea mult mai facilă. Cred că este un exemplu pentru mulți dintre adulții care trec prin intervenții chirurgicale. Eu mă bucur că am putut să-l ajut într-un moment critic al carierei lui. Și dacă va ajunge într-o zi un mare fotbalist, să-mi trimită și mie un bilet pentru un meci și promit că o să vin. Și pentru Politehnica Iași, să o țină tot așa, pentru că este un exemplu pentru copii, nu doar pentru Marian”, a declarat Conf. Univ. Dr. Lucian Eva.

Reputatul neurochirurg ieșean a explicat că intervenția chirurgicală a fost una rară, complexă: „Marian a venit la noi în urgenţă, diagnosticat cu o tumoră la nivelul creierului de dimensiuni foarte mari, care ne-a pus reale probleme în ceea ce priveşte diagnosticul lui.

În final, după ce am făcut explorări de înaltă performanţă la nivelul spitalului şi anume rezonanţă magnetică nucleară, am decis să facem o rezecţie maximală a leziunii, utilizând o substanţă de contrast, acidul 5-aminolevulinic, în premieră la nivel naţional, pentru că este pentru prima oară când utilizăm această substanţă la copii. Utilizarea substanţei la copii a fost o contraindicaţie relativă în această privinţă, dar există de câţiva ani studii care arată eficienţa utilizării substanţei, bineînţeles după anumite criterii, în ceea ce priveşte rezecţia acestor tipuri de tumori la pacienţii tineri”.

Publicat: 20 06. 2024, 15:56
Actualizat: 20 06. 2024, 15:57