Andreea Arsine, campioana României la 20 de kilometri marş, a comentat despre cazurile de transgenderi din lumea sportului, dar şi despre dopaj.
La Jocurile Olimpice ce vor avea loc anul viitor – decalate din cauza pandemiei COVID-19 – vor concura și sportivi transgenderi. Este și cazul campioanei olimpice Caster Semenya.
Nivelul de testosteron al sportivelor nu mai poate depăși 5 nanomoli/litru, iar Semenya, al cărei corp producea cantităţi de testosteron comparabile cu ale unui bărbat, s-a judecat ani la rând cu forurile internaționale din această cauză. Nu dorește să se supună unui tratament hormonal și astfel să se încadreze în „parametrii” pentru a lua parte la curse internaţionale. Totuși, la JO, intenționează să participe la proba de 200 de metri, singura în care nu se ia în considerare nivelul de testosteron.
„Cei care sunt declaraţi sau înregistraţi ca şi transgenderi fac tratamente cu estrogen pentru a suprima testosteronul. Nu sunt pro sau contra, sunt imparţială din punctul ăsta de vedere. Fiecare are şansa lui, indiferent că e transgender, că e de sex feminin sau masculin. Lăsând transgenderul la o parte, sunt atâtea cazuri de dopaj care la fel, femei sau bărbaţi, au fost prinşi dopaţi şi ce poţi să le faci?!”, spune Andreea Arsine pentru Mediafax.
„De foarte multe ori, de foarte multe ori, da! (n.red. – a simțit că are concurență neloială). În momentul în care iei testosteron, ţi se modifică maxilarul, mandibula. Capeţi forme masculine, vocea este clar masculină. Un piţigăiat-gros, ceva de genul…Am observat la anumiţi sportivi, dar nu poţi să spui > că n-ai de unde să ştii până nu îţi confirmă un organ abilitat. E bănuiala ta şi atât. Am văzut sportivi sau sportive modificate la nivelul mandibulei, pentru că aici se vede. La nivelul feţei…mai masculină, dar până la o probă contrarie, vorbe…”, a mai explicat Arsine pentru sursa citată.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER