O gimnastă de performanță e Maica Ecaterina după ce s-a călugărit. Miracolul din Rădăuți are grijă de copiii abandonați
O fostă gimnastă de performanță a urmat calea credinței, iar acum este o adevărată eroină pentru copiii abandonați din Rădăuți, de care are grijă în permanență. Cu toții o cunosc drept Maica Ecaterina, „identitate” dobândită după ce a decis să se călugărească.
Până atunci, Cristina – căci acesta a fost numele primit la naștere – a visat să scrie pagini de istorie pentru sportul românesc, fără să știe ce avea să-i rezerve viitorul. Povestea e cu atât mai impresionantă cu cât a lucrat și în domeniul economic, apoi a ales să se orienteze spre psihologie, respectiv asistență medicală.
Povestea gimnastei de performanță care s-a călugărit și acum are grijă de copiii abandonați
Cei care doresc s-o cunoască trebuie să știe că Maica Ecaterina se află în Așezământul Sfântul Leontie din Rădăuți, care a luat ființă în toamna anului 2011, la inițiativa lui Arhim Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana. Acolo, peste 150 de copii greu încercați de soartă au parte nu doar de un acoperiș deasupra capului, ci și de iubirea și sprijinul de care au nevoie.
Fosta gimnastă face tot ce-i stă în putință pentru a-i ajuta să uite de abandon, sărăcie sau, după caz, calvarul la care i-au supus bunicii abuzivi. „Pentru unul sunt mamă, pentru altul sunt soră, pentru altul prietenă”, mărturisea cu sinceritate într-unul dintre interviurile acordate de-a lungul timpului, adăugând că „ei trebuie să fie pregătiți pentru a înțelege conceptul de familie, nu au avut modele”.
De altfel, educația este unul dintre scopurile principale ale Așezământului. Toți cei care îi trec pragul participă la nenumărate cursuri și activități gândite pentru abilitățile fiecăruia. Așa se face că unii ajung să învețe muzică, alții excelează la matematică sau pătrund în tainele teatrului.
Copiii sunt încurajați să practice sportul
Surprinzător sau nu, sub îndrumarea Maicii au luat naștere și adevărați sportivi de performanță. Unii dintre copii, spre exemplu, sunt campioni la arte marțiale.
„Fiecare copil care a păşit pe poartă, nu a fost întâmplător să vină aici. Misiunea mea este să fac ceva pentru el. Primii au ajuns aici acum 12 ani. Au fost cazaţi în căsuţele colorate în care se gospodăresc, îşi fac teme şi planuri.
Nu cred că m-am culcat vreodată fără să mă gândesc la ei sau la ce mi s-a întâmplat sau ce face cel care e plecat în familie sau copiii care au plecat de la noi. Binele trebuie să simţi că-l faci, misiunea omului este de a face bine în general. Binele face parte din fiinţa noastră”, spunea fosta gimnastă.