O nouă boală face prăpăd în pandemie de coronavirus. „Boala mouse-ului” și simptomele care te pot trimite direct pe masa de operație
Pandemia de coronavirus a adus cu ea și o altă boală, poate mai puțin cunoscută: „boala mouse-ului”.
În această perioadă, oamenii stau mult mai mult la calculator, așa că s-a dezvoltat afecțiunea denumită sindromul tunelului carpian.
„Boala mouse-ului” te trimite la spital
Furnicăturile sau amorțelile la nivelul degetelor pot să fie semne clare pentru „boala mouse-ului”.
„Este o afecţiune ce apare ca urmare a afectării nervului median. Acest nerv este cel care controlează activitatea şi sensibilitatea a degetului mare, a arătătorului, a mediusului şi jumătate din degetul inelar și se resimte o presiune aplicată asupra acestui nerv cauzează sindromul tunelului carpian”, susține Elena Căciulan, kinetoterapeut.
Cazurile uşoare se pot trata cu exerciţii şi purtatul unei orteze, însă cazurile grave ajung chiar la operaţie. Un alt tratament care duce la reducerea simptomelor este însă și acupunctura.
Boala poate să apară inclusiv la șoferi, casieri sau brutari, având în vedere că aceștia fac mișcări repetitive.
Pentru a nu trece prin această boală, este bine să menţinem un unghi de 90 de grade al mâinii atunci când folosim mouse-ul, să avem o poziţie corectă atunci când stăm la calculator, dar şi la fiecare 45 de minute să ne ridicăm de pe scaun pentru o mică pauză.
Scaunul trebuie să aibă spătar înclinabil, iar şezutul să îmbrace zonele lombară şi dorsală. De asemenea, scaunul trebuie să poată fi reglat în înălţime şi să aibă roţi, ca să asigure o mobilitate bună.
„Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt în general necunoscute, dar există o serie de factori sau circumstanţe care pot favoriza apariţia acestui sindrom: diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, boala renala, poliartrita reumatoidă, alcoolismul, natura profesiei, obezitatea, şi sarcina”, a explicat neurologul Dan Mitrea, în urmă cu câțiva ani.