Oamenii de știință au aflat cu stupoare că Luna „ruginește”. Ce rol are Pământul în acest fenomen straniu
Există anumite studii care susțin că Luna a apărut acum mai bine de 4,5 miliarde de ani și cea mai acceptată teorie susține că s-ar fi format în urma unui impact teribil între Pământ și Theia, un corp de dimensiunile planetei Marte.
Un lucru este cert. De când se știu, oamenii au fost fascinați de „satelitul natural” al Pământului. Și totuși, abia cum și-au dat seama că luna „ruginește”, iar Pământul este responabil de acest proces.
Sonda indiană Chandrayaan-1 s-a tot învârtit în jurul satelitului și a oferit date care au condus la ideea că polii Lunii au o compoziție diferită de restul suprafeței. Cercetătorul Shuai Li de la Universitatea din Hawaii a descoperit chiar că în acele zone se găsește un hematit mineral de fier oxidat. După mai multe studii s-a ajuns la concluzia că polii satelitului natural au „ruginit” de-a lungul a miliarde de ani.
Cum și de ce „ruginește” Luna?
Există totuși o dilemă? Se știe că rugina apare când fierul intră în contact cu oxigenul… numai că pe Lună nu există oxigen. „Luna este un mediu impropriu pentru formarea hematitului”, a afirmat Shuai Li.
Și totuși există două variante, ambele îmbrățișate de un număr important de specialiști. Prima spune că fierul de pe Lună este oxidat cu ajutorul oxigenului din atmosfera superioară a Terrei.
O altă ipoteză spune că pe Lună ar fi ajuns mari cantități de oxigen în perioada în care satelitul se afla mult mai aproape de Pământ. A doua variantp pare cea mai plauzibilă.