Omagiu inedit pentru Ivan Patzaichin! Cum arată stația de metrou „Ștefan cel Mare”, după moartea fostului mare sportiv al României | FOTO
Ivan Patzaichin, fostul mare canoist al României, este omagiat într-un mod inedit printr-un graffiti superb, în București.
În urmă cu aproximativ o lună, Ivan Patzaichin s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani, din cauza unei boli incurabile.
Moartea lui Ivan Patzaichin a îndurerat o țară întreagă și nu a venit singură, ci odată cu cea a actorului Ion Caramitru, la vârsta de 79 de ani, decedat în aceeași zi.
Omagiu inedit pentru Ivan Patzaichin! Cum arată stația de metrou „Ștefan cel Mare”
La stația de metrou „Ștefan cel Mare”, artistul Obie Platon a realizat un graffiti cu fostul mare canoist român. Realizarea lucrării a durat două săptămâni, iar desenul îl înfățișează pe Ivan Patzaichin vâslind printr-un peisaj abstract completat de soare, lună și o clepsidră.
Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949. Prezent la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, canoistul a cucerit nu mai puțin de șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint și a participat la 11 ediții ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care opt de aur. În probele de dublu i-a avut coechipieri pe Serghei Covaliov, Petre Capusta și Toma Simionov.
Ivan Patzaichin a intrat în istorie pe 5 septembrie 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, la calificările probei individuale de 1000 de metri, românului i s-a rupt pagaia încă de la start. Astfel, fostul mare campion a vâslit până la final cu ciotul rămas și a terminat cursa cu trei minute după primul clasat. Sportivul a ajuns până în finală și a câștigat-o, la aproape 4 secunde înaintea lui Tamas Wichmann.
Dinu Gheorghe, reacție emoționantă la ProSport Live după moartea lui Ivan Patzaichin
„L-am cunoscut din anii 70. Campionul campionilor, cam asta e părerea mea. Poate fi confundat cu olimpismul românesc. Atunci, olimpiadele erau competițiile în care aveam garanții totale că o să aducă cel puțin 2-3 medalii atunci când concura. Aveam ce urmări atunci. Pe lângă cariera sportivă, care a fost de excepție, Ivan rămâne pentru toată lumea un prieten, un om deschis cu o sinceritate aparte pentru duritatea sportului pe care îl practica. E păcat că se întâmplă asta, dar nu avem ce face. Pentru toți românii, Ivan rămâne ceva unic. Vorbea cu toată lumea pe stradă, în tramvai sau unde se întâlnea. Accepta să poarte orice discuție. Era ceva de excepție! Păcat! Era privit ca un mare sportiv, mare campion. A fost bun la toate. Unde a fost pus, a făcut performanță. Păcat că boala asta incurabilă care îi lovește pe unii oameni nu poate fi oprită.
Am pierdut doi oameni importanți pentru țara asta, și el (Patzaichin) și Ion Caramitru. A fost un om de excepție, de calitate. Ce pierde poporul ăsta… niște valori, niște somități”, a spus Dinu Gheorghe, la ProSport Live.