Pandemia de coronavirus, la un pas să facă prăpăd în România: „În luna august, am putea să avem 800 de infecții noi pe zi!”
Pandemia de coronavirus a scăpat de sub control în România, iar vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, avertizează că luna august poate să fie una teribil de grea.
Spitalele din București fac deja cu greu față, iar situația s-a înrăutățit brusc după măsurile de relaxare luate în ultima perioadă.
Avertisment pentru români în pandemie de coronavirus: „Putem să avem 800 de infecții noi pe zi!”
“Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl. Valentin Pârvu, și ne gândim că acest număr bazal se va menține, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona. Dar, ne putem pune întrebarea, dacă această situație va persista, ce se va întâmpla în septembrie? Chiar dacă se menține un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va crește”, a afirmat medicul Emilian Popovici.
„În momentul în care oamenii nu respectă măsurile, nu se poate întâmpla decât un singur lucru, mai ales pe fondul relaxării, anume creșterea numărului de cazuri. Practic, de la începutul lunii iunie, am ajuns la un număr bazal de reproducere de peste 1. Reamintesc că numărul bazal peste 1 înseamnă o creștere a epidemiei. Lucrurile trebuie reglate după aceste cifre, care nu pot greși semnificativ, pentru că, până acum, proiecțiile au fost corecte”, a mai spus vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
„Dacă ne izolăm de aglomerații, dacă purtăm mască, dacă igiena este respectată, dacă sunt respectate regulile de bază putem controla situația. Dacă nu, este posibil că situația să scape de sub control”, a punctat și Raed Arafat, la Digi 24.
„Oamenii trebuie să se trezească. Datele nu mint. Situaţia de pe teren nu minte”, a declarat Michael Ryan, directorul serviciilor de urgenţă din cadrul OMS, cu referire la țările afectate de pandemia de COVID-19.