Cu siguranță cel mai mare blestem din istoria fotbalului este cel care îi are în centrul atenției pe portughezii de la Benfica Lisabona. Aceștia dominau continentul la începutul anilor ’60, însă totul avea să se transforme imediat într-un adevărat coșmar, provocat chiar de antrenorul maghiar care le-a adus gloria europeană. Marele Eusebio a încercat să rupă acest blestem rugându-se pentru iertare la mormântul fostului tehnician, dar nu a reușit să îi înduplece spiritul, astfel că echipa lusitană suferă în continuare din acest motiv.
Și va mai suferi, potrivit lui Bela Guttmann, cel puțin până în 2062. Atunci ar putea să „expire” blestemul antrenorului din Ungaria, însă exprimarea sa de la acel moment îi face pe suporterii grupării din Lisabona să tremure la gândul că acesta nu se va simți răzbunat nici măcar după un secol.
„Nici într-o sută de ani nu va mai câștiga Benfica Cupa Europei!”, a tunat Bela Guttmann, în 1962, în timp ce ieșea plin de nervi din biroul noului președinte de club.
În 1959, portughezii de la Benfica Lisabona alegeau să îi dea echipa pe mână maghiarului Bela Guttmann. Acesta a fost privit încă de la început drept un tip dur, după ce a ales să dea afară nu mai puțin de 20 de jucători în chiar primul său sezon petrecut pe banca tehnică a clubului din capitala Portugaliei. Maniera sa fermă de a se impune a dat, însă, roade în scurt timp.
În 1961, deci după numai doi ani sub bagheta lui Guttmann, Benfica Lisabona câștiga Cupa Europei, „strămoșul” UEFA Champions League din zilele noastre, după o finală memorabilă cu FC Barcelona, 3-2. Catalanii au devenit imediat ținta ironiilor marilor rivali de la Real Madrid, cărora, însă, le-a pierit zâmbetul după numai un an. În 1962, formația din capitala Spaniei avea să sufere una dintre cele mai mari deziluzii din istorie: a pierdut cu 5-3 în ultimul act al Cupei Europei. În fața aceleiași Benfica, antrenată în continuare de Bela Guttmann.
Așadar, cu touă titluri europene consecutive în buzunar, antrenorul maghiar a hotărât că merită mai mult, astfel că a luat drumul birourilor clubului, unde tocmai fusese instalat un nou președinte. A cerut o mărire de salariu, pe care mulți au considerat-o a fi una mai mult decât rezonabilă. Conducătorul, însă, nici nu a vrut să audă de așa ceva, iar Guttmann a răbufnit. A ieșit nervos din biroul președintelui și, peste umăr, i-a aruncat fraza care îi bântuie și în ziua de astăzi pe fanii portughezilor.
„Nici într-o sută de ani nu va mai câștiga Benfica Cupa Europei!”, a răbufnit antrenorul înainte de a își încheia experiența la Benfica.
Inițial, nimeni nu a luat în serios această amenințare, însă în cele din urmă inclusiv fostul mare fotbalist Eusebio s-a dus la mormântul maghiarului pentru a cere iertare. Până în ziua de astăzi, blestemul lui Guttmann pare că nu poate fi îndepărtat. Benfica a pierdut numeroase finale europene, iar titlurile din 1961 și 1962 au rămas, până în ziua de astăzi, ultimele la nivel continental cucerite de „vulturi”.
Fanii celor de la Benfica s-au întristat că echipa l-a pierdut pe antrenorul care le-a adus cele două succese europene din 1961 și 1962, însă nu s-au neliniștit prea tare, pentru că favoriții lor au reușit, chiar în anul următor, să se califice din nou într-o finală europeană. Benfica a pierdut cu AC Milan, pe Wembley, în 1963, iar în 1965 s-a înclinat, de asemenea în ultimul act, în fața lui Inter Milano. Pentru a ajunge în cea de-a doua finală pierdută în „era post-Guttmann”, Benfica a trecut de Aris Binnevoie, La Chaux-de-Fonds, Real Madrid și Vasas ETO Gyor, pe când italienii au avut în drum doar trei adversari: Dinamo București, Rangers și Liverpool.
Au urmat nu mai puțin de șase finale europene pierdute de Benfica, cea mai recentă în 2014, 2-4 după loviturile de departajare cu FC Sevilla, în Europa League. Cu numai un an înainte, portughezii fuseseră învinși, de asemenea în ultimul act al acestei competiții, de Chelsea.
În 1990, înaintea finalei cu AC Milan, Eusebio, care fusese promovat de la juniori la seniori chiar de Guttmann, s-a dus la mormântul fostului său antrenor pentru a cere iertare în numele clubului Benfica. Blestemul acestuia a continuat, însă: italienii au câștigat cu 1-0.
Manchester United, PSV Eindhoven și Anderlecht Bruxelles sunt celelalte echipe care au învins-o pe Benfica într-o finală europeană din 1962 până în ziua de astăzi. În total, nu mai puțin de opt trofee continentale ratate în ultimul act și niciunul câștigat.
Fanii clubului din Portugalia se bucură an de an de performanță pe plan intern și de prezențe constante și solide în cupele europene, însă aproape că și-au luat gândul de la un trofeu continental. Cel puțin până în 2062, când, speră ei, va „expira” blestemul lui Bela Guttmann.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER