Primarul din Sf. Gheorghe, omul cel mai vehement în scandalul de la Sepsi – FC U Craiova, cere acum autonomia „Ținutului Secuiesc”: „O piatră de hotar pentru minoritățile naționale din Europa
Primarul din Sf. Gheorghe, omul cel mai vehement în scandalul de la meciul Sepsi – FC U Craiova disputat la începutul acestui an, care, după cum se știe deja foarte bine, a fost suspendat de „centralul” Andrei Chivulete și rejucat ulterior, din cauza scandărilor xenofobe la care au apelat ultrașii olteni prezenți la prima partidă, cere acum în mod ferm autonomia așa-numitului „Ținut Secuiesc”.
Primarul din Sf. Gheorghe, omul cel mai vehement în scandalul de la Sepsi – FC U Craiova, cere acum autonomia „Ținutului Secuiesc”: „O piatră de hotar pentru minoritățile naționale din Europa
Antal Arpad a făcut recent o postare pe pagina sa de Facebook în care și-a prezentat argumentele pe care le are în favoarea luării unei astfel de decizii, principalul fiind reprezentat de o raportare la o situație similară din Franța.
„Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni.
Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, „recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză.
Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar.
Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale”, a scris primarul din Sf. Gheorghe pe Facebook.
În același timp, în paralel, în acest oraș se desfășoară în această perioadă o campanie de strângere de semnături care are drept scop înregistrarea oficială a unui steag al „Ținutului Secuiesc”, după cum au relatat jurnaliștii de la Hotnews. Anterior, un astfel de demers a fost blocat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cum s-a manifestat Antal Arpad după evenimentele petrecute la meciul de la începutul acestui an
Modul în care suporterii extremiști își bat joc de fotbal și de sport prin comportamentul lor de ură necalificată față de maghiari este intolerabil și inacceptabil. Totuși, astăzi, pentru prima dată, s-a luat în sfârșit decizia corectă, care cred că este o decizie foarte importantă și bună: arbitrul a oprit meciul din cauza manifestărilor antimaghiare. Problema va fi evaluată în continuare de către Comisia de Disciplină a Federației, pe baza raportului arbitrului. Rezultatul ar trebui să fie 3-0 în favoarea noastră!”, a spus Antal Arpad după ce meciul Sepsi – FC U Craiova a fost suspendat.
Ulterior, după ce Comisia de Recurs din cadrul FRF a dispus rejucarea partidei, același primar din Sf. Gheorghe a avut o reacția chiar și mai dură, pentru gsp.ro: „Este o decizie scandaloasă, iresponsabilă, inacceptabilă. Practic, motivația Comisiei de Recurs legalizează violența verbală și xenofobia pe toate stadioanele din România. Aici s-a ajuns pentru că a existat presiune publică, politică și din alte zone ale societății.
Mesajul este extrem de negativ către partea normală a României, către acei oameni care vor să trăiască într-o Românie normală. Vorbesc în numele comunității maghiare, nu în numele lui Sepsi. Eu sunt primar și voi sesiza UEFA!
Comisia de Recurs a legalizat violența verbală, să vedem dacă UEFA e de acord cu așa ceva”.
În acest context, ar trebui amintit faptul că suporterii celor de la Sepsi afișează la fiecare meci steaguri ale „Ținutului Secuiesc” și chiar ale Ungariei și, de asemenea, se exprimă aproape exclusiv în limba maghiară, dar și intonează diferite cântece în această limbă, inclusiv un imn al acelei regiuni nerecunoscute oficial de către statul român.