Referatul procurorilor care instrumentează dosarul tragediei de la „Ferma Dacilor” a fost făcut public și relevă, printre altele, faptul că victimele acelui incendiu devastator nu au avut practic nicio șansă de supraviețuire.
După cum se știe deja destul de bine, în acest episod tragic și-au pierdut viața, printre alții, nu mai puțin de patru sportivi, iar în cursul zilei de marți s-a dispus reținerea patronului și administratorilor pensiunii pentru 24 de ore.
Acum, potrivit news.ro, anchetatorii solicită instanței, reprezentată de Parchetul Prahova, să aprobe cererea de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru inculpați, în referatul emis expunându-se mai multe motive care explică această necesitate.
În linii mari, este vorba despre faptul că măsurile luate de oamenii care gestionau activitatea de la „Ferma Dacilor” în sensul prevenirii izbucnirii unor incendii au fost insuficiente, astfel încât s-a ajuns la concluzia că persoanele prinse în infernul dezlănțuit acolo pe 26 decembrie 2023 nu au avut practic șanse de supraviețuire.
În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a ajuns la concluzia că era aproape imposibil ca la un moment dat să nu izbucnească la locația respectivă un incendiu cu potențial devastator, întrucât unitatea comercială era racordată la o rețea electrică ce nu avea capacitatea necesară pentru a suporta sarcinile la care era supusă în mod frecvent.
În plus, un aspect deja destul de bine cunoscut în spațiul public este reprezentat de faptul că pensiunea nu era dotată cu o alarmă funcțională în caz de incendiu.
„(n.r. persoanele puse sub acuzare) Au desfăşurat în mod convergent şi sistematic demersuri în realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice, prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea activităţii de «cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată», desfăşurate la sediul social din comuna Tohani, sat Tohani, judeţul Prahova.
Această situaţie a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”, în condiţiile în care societatea comercială era racordată la reţeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non casnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea ”pompă de apă” având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susţinerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni.
Întreaga situaţie descrisă, vizând nerespectarea de către factorii decidenţi a normelor în materia securităţii la incendiu, (…) îi poziţionează pe cei trei inculpaţi în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece în condiţiile descrise, raportat la lipsa de siguranţă a încăperilor oferite ca spaţii de cazare, şansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente”, se arată în referatul întocmit de procurori în acest dosar.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER