Red Bull Cliff Diving, etapa a 3-a, a ajuns în Italia, într-un oraș nu foarte cunoscut publicului, cu un centru istoric specific, clădiri micuțe și străzi pe care te înghesui. E cel care menține vie amintirea unui nonconformist al Italiei, un ilustru Adriano Celentano. Omul care a cucerit mapamondul cu „Nel blu dipinto di blue”, care dăinuie în toate „colțurile” meridianelor, de peste 50 de ani.
Acum însă, s-a apelat la prezent, cu o competiție sportivă care le are pe toate, spectacol, voie bună, muzică… e genul ălă de eveniment care te prinde și te ține acolo. O mică plăcere a vieții, dacă vrei. Red Bull Cliff Diving s-a ținut în Polignano a Mare, o așezare din partea de jos a Italiei, la vreo 50 de km. de Bari. Orașul e unul special, cu mult chill. Nu tu bormașină, nu tu miros de grătar și nu tu manea în blană luni la 20:00, ce să mai… e prea bine. Dacă nu e suficent de concis, e locul ăla de lume în care vrei să evadezi după ce ai desprins z-ul de la tastatură cu capul, după un an întreg la corporația vieții.
Mâncare mediteraneană, caracatițe, melci și arici de mare în viață. Și pizza servită de un strănepot al „Nașului”, cu o voce gravă, care băga fiori în tine. Nici nu știai dacă te întreabă de nota de plată sau ce calibru să aibă pistolul pe care ți-l aduce din spate. Pânâ la urmă am scăpat cu viață și cu burta plină de pizza. Și încă una bună. Cum numai sudul îți oferă.
Ziua concursului s-a nimerit să fie pe 2 iunie, fix de Ziua Italiei, și la ei totul e închis, nene. La ei, nu mișcă nimic. Nu tu Shop and Go, nu tu farmacia inimii, nu tu case de pariuri. Am rămas și fără țigări, noroc că s-a deschis pe seară o tăbăcărie d-aia cum au ei.
Vineri, sportivii nu prea s-au îngrămădit la antrenamente. Dar cei care au făcut-o, au sărit în reprize, din cauza vântului, care mai-mai că te lua pe sus, așa cum l-a luat și pe Constantin Popovici (nickname: Costa). Săritură bună, o aterizare aproape de perfecțiune, dar la ieșirea din apă, BOOM! Și-a cam sucit stângul și s-a dus experiența Poligliano a Mare, în câteva ore. L-am avut în schimb Cătălin Preda (nickname: Cat – pentru că are stăpânirea de sine să salveze săritura pe ultimele secvențe, când desprinderea nu e cea mai perfectă. E genul de sportiv care electrizează publicul, îl ține acolo. E un showman). Aaa, și e singurul din lume care a luat podium la prima competiție la care a luat startul, cu wild card.
(Cătălin Preda, înaintea intrării în concurs)
Zbor de pe balcon
Concursul de la Polignano al Mare e unic în lume! Sportivii își lasă halatul pe spătarul unui fotoliu din living, își iau avânt de pe balcon și abia apoi se lansează de pe trambulină. Chiar așa stă treaba. Proprietarul, un domn în etate, și-a dat acordul ca locuința sa să fie pasajul sportivilor care dau cu ochii de aerul tare al înălțimilor din Italia. Din păcate nu l-am găsit acasă, ar fi fost cel puțin interesantă o discuție cu el. L-aș fi interogat preț de câteva minute să știu de ce a accepat. Oricum, locuința era amenajată frumos și părea pasionat de sport. Avea și câteva tablouri cu o echipă de fotbal și ceva cărți din domeniu.
O sâmbătă cu mult soare, români la orice colț de stradă și prietenia de-o viață cu italienii
Gary i-a vânat din nou
La masculin, Gary Hunt domină ierarhia generală, cu un avans aproape dublu față de Andy Jones, următorul clasat. În Italia s-a impus cu lejeritate, poate și pentru că al nostru Costa s-a accidentat și a ratat șansa să se apropie de britanic. Dar nu numai calitatea sa sportivă impresionează. Gary este un tip modest, căruia nu îi place să iasă prea mult în față, nici în relația cu publicul, nici în relația cu media. Mi-a acordat un interviu de câteva minute și nu a părut vreun moment că are „aere” de lider mondial, deși poate că în contextul actual ai putea accepta asta. În Italia, a obținut al doilea succes din 3 etape în acest sezon. Una și-a trecut-o în cont Popovici, pe un frig năpraznic în Irlanda.
Podiumul băieților: 1- Gary Hunt (Marea Britanie); 2- Andy Jones (SUA); 3- Michal Navratil (Polonia).
Iffland spulberă tot
Rhiannan Iffland își continuă marșul triumfal în competiția fetelor. Sportiva din Australia nu a avut emoții nici de această dată. Și-a depășit adversarele cu lejeritate. Culmea, locul 2 a fost ocupat de o sportivă cu wild card din Columbia, Maria Quintero, care a depășit orice așteptări la a doua ei prezență din sezon, după cea din Irlanda, unde terminase ultima.
Podiumul fetelor: 1- Rhiannan Iffland (Australia); 2- Maria Quintero (Columbia); 3- Yana Nestsiarava (Belarus).
(Gary Hunt și Rhiannan Iffland)
Suporterii au făcut o super-atmosferă. Au celebrat totul la cote maxime, Ziua Italiei și un eveniment cu care se întâlnensc o singură dată pe an. Echipați ca de o zi obișnuită de plajă în micul lor orășel, s-au pus lângă turiștii veniți din toate colțurile lumii să asiste la un spectacol. Au făcut valuri, au aplaudat, cu precădere pe sportivii italieni, dar nu i-au evitat nici pe ceilalți. Cu o doză mare de plăcere, le transmiteau cele mai sincere mulțumiri săritorilor care au venit să dea o altă nuanță rutinei zilnice.
Oricum, sărbătoarea nu s-a oprit, a continuat până noaptea târziu, pe străzile micii așezări, prea puțin obișnuită cu zumbetul zecilor de dialecte.
Colț de Rai, la intesecția dintre două străduțe
Totul s-a încheiat cu un after party cu fanii și sportivii. Amenajată chiar pe plajă, o terasă a găzduit întâlnirea dintre cele două părți. Dar nu a durat prea mult. La câteva piese distanță de un remix Fly Project, muzica s-a oprit. Era 01:00. Oamenii aruncau priviri către dj, care dădea din umeri și lăsa de înțeles că așa e ordinul. Petrecerea nu s-a oprit însă aici. Toți s-au mutat la „La Casa Del Mojito”.
„La Casa Del Mojito” este cel mai animat loc pentru că, inevitabil, aflat în centrul vechi, orice turist trece prin zonă și se lasă sedus de ce vede acolo. Orașul se aglomerează în fața barului în care sigur nu ar încăpea o echipă de rugbiști din grămadă. Dar cu sigurață ar intra mulți săritori în apă. La after after party, nu au participat foarte mulți, dar tot a fost spectaculos. Să stai la masă cu cei mai „nebuni” oameni din lume e destul de plăcut. Îți povestesc experiențe inedite, experiențe mai puțin reușite, concursuri cu sărituri de peste 8, dar și evoluții care i-au trântit la propriu.
Top 3-ul clasamentului general la băieți:
1. Gary Hunt (Marea Britanie) – 400 p
2. Andy Jone (SUA) – 220 p
3. Kris Kolanus (Polonia) – 200 p
Top 3-ul clasamentului general la fete:
1. Rhiannan Iffland (Australia) – 400 p
2. Yana Nestsiarava (Belarus) – 290 p
3. Lysanne Richard (Canada) – 240 p
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER