Reșița a rămas fără fotbal
Odată, pe vremuri, Reșița erau unul dintre cele mai importante centre fotbalistice din România. Azi, în orașul din Valea Domanului fotbalul a rămas o simplă amintire.
Ultimul club de fotbal care a reprezentat Reșița la nivel înalt a fost FCM. Înființat în 2005, Fotbal Club Municipal Reșița nu mai există practic din 09.10.2008, când rossonerii au fost anunțați oficial, de către FRF, că nu sunt programați în campionat. Motivul? Datoriile foarte mari, de circa 12-13 miliarde de lei vechi. În urma unei administrații foarte proaste, FCM-ul a intrat în colaps financiar, iar FRF a decis scoaterea din competiție a echipei din Valea Domanului. Astfel, după trei sezoane în Liga a II-a, FCM-ul dispare și scoate implicit Reșița de pe harta fotbalului românesc. Reșița, orașul care a dat României o mulțime de fotbaliști celebri precum Adalbert Deșu (jucătorul care a marcat primul gol oficial pentru națională la CM Uruguay – 1930) Ivansuc, Wind, Silviu Ploieșteanu, Ioan Florea, Aurel Beldeanu, Ioan Goanță, Ioan Florea, Dorinel Munteanu, Dudu Georgescu, Francisc Portik, Gheorghe Constantin, Cristian Chivu, Ștefan Iovan (căpitanul de la Sevilla), Cosmin Moți și Dan Potocianu, trăiește acum o adevărată dramă.
Robert Benczik, ultimul mohican
Deși nu mai au fotbal la cel mai înalt nivel, reșițenii știu clar că CSM există în continuare prin grija lui Robert Benczik, actualul președinte. În ultimii cinci ani, acesta a susținut financiar câteva grupe de copii pentru ca CSM-ul să nu dispară de tot.
„Pe vremuri, arena din Reșița gemea de lume la fiecare meci. Când echipa juca, în oraș era sărbătoare. Acum, s-a ales praful de tot… Arena este închisă, iar despre fotbal la nivel înalt nici că mai poate fi vorba…”, rememorează cu lacrimi în ochi Robert Benczik. Perioada 2000-2003 a fost una neagră pentru CSM Reșița. „În ședința Adunării Generale a FRF din 3 martie 2003, cei de la federație sunt induși în eroare de către conducerea CSM Reșița de atunci, și-n mod ilegal și abuziv, SC CSM Reșița s-a transformat, pe legea 31/1990, în SC CSM SA Reșița – societate comercială. Aici s-au făcut o groază de abuzuri, pentru că SC CSM Reșița, club de drept privat fără scop lucrativ pe legea 69/2000 pe legea Sportului, CSM Reșița nu s-a transformat în SA, ea a continuat să existe, din punct de vedere juridic. Transferarea certificatului de identitate sportivă – CIS-ul emis de către MTS nu poate fi înstrăinat sau transferat către o societate comercială. În 2003, SA-ul lui Dinel Staicu a fost absorbită de Craiova și a devenit Craiova II, echipă de divizia C! În această perioadă adevăratul CSM Reșița a pierdut 53 de jucători evaluați la 2,5 milioane de euro fără să intre niciun leu în contul clubului. A fost cazul lui Urai, Agachi, Feleagă, Ciocoi, Roman, Moți, frații Miclea, Dianu, Lupașcu, Zimmermann Paleacu, Doană”, a explicat Benczik.
Placheta cu titlul era să ajungă la fier vechi!
În istoria clubului au existat și episoade cel puțin interesante. Placheta (foto) prin care se certifică primul titlu de campioni ai UDR-ului a fost la un pas să fie valorificată ca deșeu, la fier vechi. „M-am trezit cu unul la sediul clubului, că vine și mă întreabă cât îi dau pe «scrumieră», care știe el că face mai mult decât îi dau ăia la punctul de la colectare. Am plătit pe ea vreo 300.000 de lei, nu mai știu, dar am rămas surprins de cum a ajuns placheta pe mâna ăluia”, a declarat Benczik.
Premiați cu material de costum pentru câștigarea Cupei din 1954
În 1954, Metalul Reșița, pentru prima oară în istoria Cupei României (începută în 1933), o formație din eșalonul secund, reușește să câștige trofeul după o finală cu Dinamo. Printre echipele eliminate de Metalul în drumul său către finala din 5 decembrie 1954 s-au numărat Știința Timișoara, Locomotiva Timișoara și CCA București. În finală, Metalul a trecut de Dinamo cu 2-0 prin „dubla“ lui Szeles (30 și 40). Golul doi are însă o poveste aparte. Datorită ceții, care a persistat aproape tot meciul, nu toți spectatorii au văzut golul al doilea al lui Szeles înscris cu un șut de la 25 de metri. Mingea șutată puternic a intrat în poartă, a rupt plasa (foto) și a lăsat impresia celor plasați în peluza opusă ca n-a fost gol. La pauză, organizatorii s-au apucat să coasă plasa desfăcută, cu un ac imens, sperând că în repriza a doua mingea va rupe de mai multe ori plasa porții reșițenilor. La întoarcere, jucătorii au fost așteptați în Gara Reșița de o mulțime de oameni, de fanfară și fiecare fotbalist al Metalului a fost purtat pe umeri. Deși le-a fost promisă câte o bicicletă fiecăruia dintre ei, în final jucătorii au primit un rucsac, un material pentru un costum și o infimă sumă de bani.
"Am activat la Reșița când eram tânăr. Este păcat că s-a ajuns în această situație din cauza banilor" – Dudu Georgescu, fost atacant CSM Reșița
"Atâta timp cât nu se bagă bani, e normal să dispară echipele de tradiție… Mă doare mult ceea ce s-a întâmplat la Reșița, pentru că acolo m-am lansat în fotbalul mare, dar acum nu văd ce se mai poate face" – Basarab Panduru, fost jucător CSM Reșița
"Presimțeam acest final tragic. Este rușinos că nu s-au găsit oameni acolo care să rezolve problema sportului din Reșița. Să nu uităm că sunt oameni din Reșița în Parlamentul European și nu au făcut nimic" – Aurică Beldeanu, fost jucător CSM Reșița
Â